Необходими продукти:
4 цели пилешки бутчета
1 кг дребни пресни картофи
50 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 стрък мащерка
2 с. л. сок от лимон
2 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. сух кориандър
1/2 ч. л. сухо чили
сол и черен пипер на вкус
за соса:
300 г кисело мляко
40 мл зехтин „Екстра върджин“
1 краставица
1 скилидка чесън
1/4 връзка копър
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Бутчетата се разделят на горни и долни.
Картофите се измиват много добре. Пилешкото и картофите се слагат в плик за печене.
Чесънът се стрива на паста с малко сол. В купа се смесват чилито, кориандърът, чесънът, риганът, лимоновият сок, мащерката, зехтинът, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се много добре.
Маринатата се налива в плика при пилето и картофите. Затваря се. Разтръсква се много добре, за да се овкусят и месото, и картофите.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 40 минути.
Пликът се цепва и ястието се запича за още около 20 минути – до златисто.
Краставицата се обелва и се разполовява по дължина. Семките се махат с лъжичка.
След това се реже на кубчета.
Копърът се наситнява. Чесънът се стрива на паста с малко сол.
Киселото мляко се смесва с краставицата, копъра, чесъна, зехтина и сол на вкус.
Пилешкото и картофите се сервират с млечния сос.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Картофени палачинки с пилешко месо
Пилешко с четири сирена
Лека салата с пилешко месо
Апетитни маринати за пилешко месо
Мусака с пилешко и спагети
Как да сготвим най-вкусното пилешко