4 горни бутчета, без кожа и кости
2 с.л. тум
1 с.л. червен пипер Алепо
3 с.л. кисело мляко
щипка сол
1 лимон, настъргана кора
1 ч.л. сумак
1 връзка пресен лук
10 малки мариновани турски люти чушки
кисело мляко, резени лимон
За хляба:
250 г брашно
7 г сол
150 мл топла вода
3 г суха мая
5 г захар
125 мл зехтин екстра върджин
4 с.л. тум
За салатата:
1/2 глава червен лук
2 с.л. мариновани лукчета
1 късоплодна краставица
182 връзка магданоз
1/2 връзка мента
За дресинга:
1 ч.л. тум
1 1/2 с.л. меласа от нар
60 мл зехтин екстра върджин
щипка сумак
щипка сол
1 лимон, сок
Начин на приготвяне:
1. За хляба сипете в купа брашното и солта. Добавете и 1 с.л. зехтин. В каничка смесете топлата вода с маята и захарта и разбъркайте. Добавете сместа с маята към брашното и разбъркайте. Щом се оформи тесто, го омесете с ръце върху набрашнен плот. Оформете гладкото и еластично тесто на топка и я поставете в купата. Поръсете със зехтин и покрийте с кърпа. Оставете настрани поне за 30 минути.
2. Нарежете пилешкото месо на еднакви парчета. В купа смесете киселото мляко със сол, тум (ливанска чеснова паста), червен пипер и фино настъргана лимонова кора. Разбъркайте добре. Добавете парчетата пилешко месо и разбъркайте. Оставете настрани да се маринова.
3. Нарежете почистения и измит пресен лук на парчета с дължина 3 см. Отстранете дръжките със семките на маринованите люти чушки и ги нарежете на две, ако са по-големи. Нанижете шишчета с месото, като редувате пресен лук, месо, люти чушки. Оставете шишчетата настрани.
4. За салатата нарежете на тънки полумесеци червения лук и го сложете в купа. Смачкайте с ръка небелената краставица и я нарежете на едро. Добавете и нарязаните на ситно мариновани лукчета, както и целите листа магданоз и мента. За дресинга смесете в купа тум, меласа от нар, зехтин, сумак, сол и лимонов сок и разбъркайте много добре. Поръсете салатата с няколко супени лъжици от дресинга непосредствено преди поднасяне. Поръсете с щипка сумак.
5. Загрейте добре скара и поръсете с малко зехтин. Поставете шишчетата и печете по 2-3 минути от всяка страна.
6. Разделете тестото на 4 равни части. Всяка част оформете на идеална топка върху набрашнен плот, след това я разточете на кръг с дебелина 1 см. Загрейте тиган с огнеупорна дръжка с малко зехтин и поставете една питка. Щом се образуват балончета по повърхността, пъхнете тигана под грила в предварително загрята фурна на 220 градуса и печете, докато се образуват балончета. Докато питките са горещи, намажете ги със смес от тум и 80 мл зехтин. Отгоре поръсетe със сол.
7. Поднесете пилешките шишчета, поръсени с малко зехтин, с купичка с кисело мляко и резени лимон. Гарнирайте със салата с маринован лук и питки.