- зеле - 1,5 кг - 2.24 лв
- пилешки бутчета - 4 броя - 11.99 лв
- чесън - 2 скилидки - 0.08 лв
- домати на кубчета малка - 1 кутия
- олио - 100 мл - 0.42 лв
- червен пипер - 1 ч.л. - 0.07 лв
- дафинов лист - 2-3 броя - 0.10 лв
- сол на вкус
Пиле със зеле! Българска кулинарна класика, която дори влезе в римите на една друга класика – „Скакауец“ на легендарните „Хиподил“. Тази рецепта е един от най-вкусните начини за приготвяне на прясно зеле. По-леко от варианта със свинско, но е също толкова вкусно. Чудесно е за обяд или вечеря, едновременно леко и засищащо подсещат ни от Mate Kitchen.
Когато готвите пиле със зеле, свинско със зеле или пък само постно зеле, количеството на доматите зависи от това дали го предпочитате по-сладко. Ако сложите повече, ястието в никакъв случай няма да стане лошо на вкус, напротив. Просто вкусът им доминира над зелето. Съветът ни е да ползвате пресни или от консерва, но в никакъв случай не ги заменяйте с доматено пюре. Що се отнася до пилешкото, ползвайте или цяло пиле или бутчета. Така всеки ще получи месо с еднакво качество.
Друга важна подробност е мазнината. Зелето носи на мазнина. Ако я спестите, стои като сварено и е по-блудкаво на вкус, така че, решите ли да правите пиле със зеле, нека да има. Освен това пилешкото не е така мазно като свинското, така че не можете да разчитате само на него да омазни ястието.
Единствената подходяща подправка за пилето със зеле е дафинов лист. Сложете един-два, но не повече, защото пилешкото месо е леко и му трябва малко, а дафиновият лист има силен вкус и аромат, съветват от Mate Kitchen.
- Нарежете зелето, претрийте го със сол и го сложете в подходяща тенджера.
- Отгоре добавете нарязаните скилидки чесън, налейте олиото и го оставете да се задушава на умерена температура за около половин час. Разбърквайте от време на време, за да не загори.
- След като зелето омекне, добавете доматите, червения пипер и дафинов лист по желание.
- Оставете го да покъкри още 15-20 минути, след което го прехвърлете в тава. Отгоре наредете пилешките бутчета, овкусете месото с червен пипер и сол на вкус.
- Налейте вода колкото да покрие зелето, покрийте с алуминиево фолио и печете на 200 градуса за около час – час и половина, или докато ястието остане на мазнина.
Прочетете още:
-
Любимата рецепта на иконичната Одри Хепбърн за спагети с доматен сос
-
Супа топчета с лимон
-
Наслада без угризения: 3 рецепти за диетични палачинки