филетата от 1 пиле
1/2 ч.л. къри
зехтин за намазване
сол и черен пипер на вкус
За бульона:
фенерът от пилето
1/4 морков
1 стрък стеблена целина
1 глава лук
сол на вкус
За пюрето от моркови:
500 г моркови
1 скилидка чесън
30 г краве масло
50 мл течна животинска сметана (32%)
1 щипка индийско орехче
сол на вкус
За ориза:
150 г ориз басмати
50 г краве масло
1 глава лук шалот
1 дафинов лист
350 мл пилешки бульон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Отделете филетата от пилето, заедно с кожата по тях. Разделете останалата част от пилето на парчета. Фенера и нарязаните на едро морков, целина и лук залейте с вода, посолете и гответе на умерен огън поне 40 минути, докато се получи хубав, плътен бульон.
За пюрето почистете морковите и ги нарежете на едро. Сложете ги в тенджера заедно със скилидка чесън, налейте вода, колкото да ги покрие. Посолете. Варете докато омекнат. Отцедете, пасирайте и добавите маслото, леко затоплена сметана и индийско орехче, разбъркайте и посолете. Оставете на топло.
За ориза нарежете лука на малки кубчета. Измийте хубаво ориза. Запържете лука за кратко в маслото, прибавете ориза и дафиновия лист и след 1-2 минути налейте 350 мл от прецедения пилешки бульон. Посолете и гответе под капак 10-15 минути. Дръпнете от котлона и оставете под капак за още 10 минути. Разбъркайте.
Намажете филетата със зехтин. Овкусете ги със сол и къри. Поставете ги в загрят грил тиган с кожата надолу. Щом станат готови, обърнете. Гответе докато станат готови.
В чиния сложете от пюрето, ориз и завършете с крехкото пиле.
Съвети:
Останалото пиле запазете за друго ястие, а бульонът, който не използвате, замразете във фризера.
Още идеи:
- Азиатското чудо – кафяв ориз
- Див ориз за необуздани гозби
- 4 + 1 рецепти с ориз
- Ризото - поглед в дълбочина
- Как да сварим ориз в микровълнова фурна
- Ориз с печурки