1 с.л. зехтин
4 пилешки гърди
1 глава червен лук
2 скилидки чесън
4-5 стръка мащерка
3 малки тъмнозелени тиквички
200 г пресни картофи
400 г домати
250 мл пилешки бульон
320 г зелен фасул
1 лимон, кора и сок
Начин на приготвяне:
1. Разрежете всяко парче пилешки гърди на две по хоризонтал, но не докрай и разтворете като пеперуда. Подсушете пилешкото и поръсете от двете страни със сол и черен пипер.
2. Загрейте голям тиган на силна температура и капнете няколко капки зехтин в него. Запечатайте месото от двете страни, до златисто кафяво, за 2-3 минути. Извадете в чиния.
3. Върнете тигана на котлона, но на умерен огън. Сипете останалия зехтин и добавете нарязания на полумесеци лук, смачканата скилидка чесън, нарязаните на лентички тиквички и стръковете мащерка. Запържете зеленчуците за 8 минути, докато лукът омекне, а тиквичките започнат да покафеняват.
4. Добавете почистените и нарязаните на тънки филийки пресни картофи и нарязаните на кубчета домати. Залейте с бульона и върнете пилето в тигана. Поставете капака полуоткрехнат. Гответе 10 минути,д окато картофите и месото омекнат.
5. Накрая добавете зеления фасул и фино настърганата лимонова кора. Гответе още 2 минути. Дръпнете от огъня и изтискайте лимоновия сок. Сервирайте.