пиле или 4 бутчета - 1 бр.
стерелизирани домати на кубчета голяма консерва
лук - 2 глави
чесън - 1 глава
олио - 80 мл
червено вино - 100 мл
вода - 100 мл
мед - 1 с.л.
дафинов лист - 3 бр.
суха мащерка - 1 щипка
риган - 1 щипка
сол на вкус
Със сигурност тази рецепта на Mate Kitchen за пиле в чесново-доматен сос ще ви хареса много. Получава се много приятна яхния с великолепен сос, на който няма как да устоите и който върви с мнооого хляб. Може да ползвате цяло пиле, нарязано на порции, или само бутчета. Така няма да има сърдити и всички ще имат еднакво парче месо в чинията.
Ако сте искали лесна рецепта за яхния, в която вие почти нищо не трябва да правите, ето я. Единствената ви задача е да запържите пилето и да пасирате продуктите за соса. Оттам насетне слагате всичко в тенджерата и забравяте за час и половина. През това време доматите ще се сготвят и няма да имат вкус на сурово, а пилето ще се свари на практика до разпад. Е, от време на време ще трябва да разбърквате, но това не се брои. Накрая само си пригответе подходяща чиния, нещо люто и повече мек хляб. Ако сте на диета, нарушете я. Грехота е да ядете вкусното задушено пиле с лъжица и нито веднъж да не топнете залък в него.
Доматите са в основата на тази рецепта за задушено пиле, но с щедра добавка на чесън. Цяла глава за 4 порции е стандартът. Ако решите да сготвите повече, ще трябва да коригирате количеството нагоре. Но! Дори да готвите това пиле през пролетта, недейте да заменяте стария чесън с пресен, защото зеленият няма да ви даде търсения плътен плътен вкус. Подправките са риган, мащерка и дафинов лист, но рецептата търпи импровизации.
Желаем ви кулинарно вдъхновение и добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилето на порции и го запържете до златисто. Прехвърлете запържените парчета в подходяща тенджера.
2. Пасирайте доматите заедно с нарязаните лук и чесън и ги излейте върху пилето. Добавете водата, виното, меда, ригана и мащерката и сложете тенджерата на котлона.
3. Щом ястието заври, намалете огъня и оставете да къкри около час, докато месото омекне напълно. От време на време разбърквайте, за да не загори сосът.
4. Щом месото омекне, добавете дафиновите листа и оставете да се вари още 15 минути. Поднесете ястието топло.