4 с.л. зехтин екстра върджин
4 цели пилешки бутчета
2 глави лук шалот
75 г панчета на кубчета
1 стрък селъри
1 морков
1 скилидка чесън
150 мл бяло сухо вино
600 г домати пасата
40 г черни маслини (без костилки)
40 г каперси
1-2 стръка магданоз
2 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер
За сервиране:
хляб с квас, сварени пресни картофи или полента
Това е рецепта за яхния от пилешки бутчета със зеленчуци, бяло вино, маслини и доматен сос. Вкусно, особено с филия топъл хляб.
Начин на приготвяне:
1. Сипете половината зехтин в дълбок тиган или тенджера. Оваляйте бутчетата в обикновено или в оризово брашно и изтръскайте излишното. Запечатайте бутчетата в мазнината, на силен огън, по 3-4 минути от всяка страна, до златисто. Извадете ги в чиния.
2. В същия съд сипете останалия зехтин и на умерен огън запържете нарязаните на много ситно селъри, морков и лук с щипка сол, докато омекнат – за 1-2 минути. Добавете и кубчетата панчета. Добавете нарязания на ситно чесън и разбъркайте за 20-30 секунди.
3. Върнете бутчетата в тигана и добавете виното. Щом то се изпари, добавете пасираните домати и целите стръкове магданоз. Добавете маслините и предварително измитите под студена течаща вода каперси. Захлупете и гответе на слаб огън 45 минути.
4. Махнете капака и усилете огъня. Гответе още 5 минути, докато сосът се сгъсти. Поднесете ястието, поръсено с пресен магданоз.