пилешки бутчета - 4 бр
сурова наденица - 150 гр
гъби - 5 бр
лук - 2 глави
доматено пюре - 1 супена лъжица
бяло вино - 1 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
червен пипер - 1 ч.л.
магданоз - 1/2 връзки
черен пипер на вкус
сол на вкус
Това пиле по ловджийски е чудесна яхния и ще допадне на онези от вас, които обичат манджичките със сос пред по-сухите ястия. Сосът му е богат и ароматен, усещат се гъбите, наденицата и лекият дъх на бялото вино. Лукът е повече, а доматеното пюре добавя от своя специфичен, леко кисел вкус.
Може да сгъстите яхнията повече и да си топите с хляб, съветват кулинарите от Mate Kitchen. Може и да оставите соса по-рядък и да поднесете ястието с картофено пюре. И в двата случая ще си оближете пръстите, гарантираме ви. И със сигурност ще питате за още.
Рецептата за пиле по ловджийски може да се приготви с цяла птица. От Mate Kitchen обаче предпочетоха бутчетата, защото искат да има равенство в чиниите. Така всеки ще получи месо с еднакво качество и сочност и няма да има сърдити и недоволни, както и излишни претенции. Този вариант е особено подходящ, когато ще имате гости и искате всички да са доволни. Бутчетата трябва да се запечатат и да станат златисти от двете страни. Когато ги обръщате и ги вадите от тенджерата, гледайте да не ги пробождате, защото всичките им сокове ще изтекат.
В списъка с продукти има сурова наденица. Ползвахме кълцана, защото така можем да видим какво има в нея и защото обикновено е подправена по-добре. Тя също си пуска мазнина и обогатява вкуса на соса. Гъбите непременно трябва да са пресни, защото са по-вкусни и ароматни. Ако са и диви, още по-добре.
По желание може да поднесете вашето пиле по ловджийски поръсено с чили или нарязана на ситно прясна люта чушка.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилето на парчета и го запържете в тенджера със загрято олио докато се зачерви.
2. Извадете го и в същата мазнина задушете последователно ситно нарязаните лук, нарязаната на колелца наденица и гъбите.
3. След като зеленчуците поомекнат, а наденицата си промени цвета, сложете червения и черния пипер, разбъркайте и налейте виното и около 400 мл топла вода. Сложете капака и варете соса 15-20 минути.
4. След това сложете пилето в тенджерата и оставете ястието да къкри. Щом пилето се посвари, размийте доматеното пюре в топла вода или в част от бульона и го добавете в тенджерата.
5. Посолете и оставете да се готви докато пилето се свари напълно, а сосът се сгъсти. Ако сте сложили повече вода, накрая сгъстете с малко брашно.
6. Оттеглете от огъня и поръсете със ситно нарязан магданоз преди сервиране.
Внимание: Съдържа доматено пюре, сурова наденица, които могат да предизвикат алергични реакции.