пилешки бутчета - 4 бр.
кисело мляко - 1 ч.ч.
зехтин - 6 с.л.
чесън накълцан - 4 скилидки
прясна мента накълцана - 1 ч.ч
сол на вкус
черен пипер на вкус
олио за намазване на скарата
Овкусяването на месото в марината от кисело мляко може да ви изглежда необичайно, но всъщност е кулинарна практика с хилядолетна история. Твърди се, че печенето на месо на огън, което е било мариновано в подквасено мляко, е започнало около 2000 г пр. Хр. на територията на днешен Узбекистан. Но не това е причината да ползваме този метод в тази рецепта на Mate Kitchen за пилешки бутчета на скара с марината от кисело мляко и мента.
Хубавото е, че мариноването в кисело мляко може да продължи и кратко (около час) и дълго (до 24 часа). От това структурата на месото, независимо дали е пилешко или свинско, няма да пострада по никакъв начин.
Важно е да знаете, че скарата трябва да е загрята на висока температура. Това позволява на маринатата да се запечата мигновено и всички сокове да останат вътре в месото. Ако скарата не е достатъчно гореща, маринатата ще се отпусне и ще изтече в табличката отдолу. Това, от своя страна, ще обезсмисли цялата предварителна подготовка.
И един съвет от нас – сложете и малко лютичко във вашата марината с кисело мляко. Обещаваме ви, че няма да съжалявате.
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа смесете киселото мляко, зехтина, чесъна, ментата, сол и черен пипер на вкус.
2. Разбъркайте и запазете част от така приготвената марината с кисело мляко и мента.
3. Сложете месото в останалото количество, покрийте с опаковъчно фолио и приберете в хладилника за 2 до 6 часа.
4. Загрейте скарата много добре. Намажете я с олио.
5. Извадете месото от маринатата и го подправете щедро със сол и черен пипер.
6. Сложете го да се пече на висока температура. Печете докато бутчетата станат тъмнокафяви и се получат следи от ребрата на скарата.
7. Сервирайте изпечените бутчета с марината от кисело мляко и мента със соса, който сте запазили.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.