пилешки гърди - 500 гр
масло - 100 гр
олио - 50 мл
готварска сметана - 200 мл
кисело мляко - 200 гр
жълтък - 3 бр.
брашно - 5 с.л.
лимон - 1/2 бр.
вода - 200 мл
магданоз за поръсване - 4-5 стръка
черен пипер на вкус
сол на вкус
Пиле фрикасе – убедени сме, че за повечето от вас тази семпла рецепта е синоним на истински домашен разкош. Това е детски спомен – от градината, от кухнята на мама или баба, от нещо мило и скъпо. И знаем, че вероятно всеки от вас е добавял някакви малки подобрения към нея, така че да пасне на вкуса му. Така е редно, кулинарията е динамична, развива се и се обогатява непрекъснато. Отколешните традиции важат с пълна сила, но се и създават нови. Да не говорим, че всеки дом е отделна вселена и има свои собствени правила.
Попадали сме на ожесточени интернет спорове как точно се прави пиле фрикасе. Убедени сме, че няма правилен или грешен. Това е рецептата на Mate Kitchen – с кисело мляко и сметана за по-плътен и наситен млечен вкус, с повечко масло и пилешко филе. Разбира се, можете да ползвате и вече сварено месо, останало от готвенето на нещо друго.
Нашата рецепта с филе ви дава бързо решение за делничните вечери, когато няма време за варене на пиле. За да подсилите вкуса на ястието, може да ползвате пилешки бульон, а не вода. Лимонът, който носи онези приятни леко кисели нотки, е задължителен. Без него иначе любимото фрикасе става много скучно. И за да бъде още по-вкусно, ние го предпочитаме с повече черен пипер.
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете жълтъците, киселото мляко, черен пипер, сол и лимоновия сок. Разбъркайте до получаване на еднородна смес
2. Нарежете пилето на лентички и го посолете.
3. Налейте олиото в тиган и запържете пилето до златисто. Извадете го и оставете встрани.
4. В тигана при мазнината, в която сте пържили пилето, разтопете маслото. Запържете брашното докато леко промени цвета си.
5. При непрекъснато бъркане добавете сметаната и продължете да бъркате. Добавете малко вода, за да се разреди сместа, и бъркайте до получаването на каша.
6. Изсипете сместа от яйца, кисело мляко и лимон в тигана и бъркайте до получаването на хомогенна каша.
7. Гответе докато леко се сгъсти. Накрая поръсете със ситно нарязан магданоз.
8. Сложете запърженото пиле в средата на плитка чиния и го полейте с готовия сос. Украсете с резен лимон и сервирайте.
Внимание: Съдържа жълтък, брашно, кисело мляко, масло и готварска сметана, които може да предизвикат алергични реакции.