Пиле фрикасе

Синоним на истински домашен разкош

5 от общо 1 гласа
50 мин.
Необходими продукти

пилешки гърди - 500 гр 

масло - 100 гр 

олио - 50 мл 

готварска сметана - 200 мл 

кисело мляко - 200 гр

жълтък - 3 бр.

брашно - 5 с.л. 

лимон - 1/2 бр.

вода - 200 мл

магданоз за поръсване - 4-5 стръка 

черен пипер на вкус

сол на вкус

Пиле фрикасе – убедени сме, че за повечето от вас тази семпла рецепта е синоним на истински домашен разкош. Това е детски спомен – от градината, от кухнята на мама или баба, от нещо мило и скъпо. И знаем, че вероятно всеки от вас е добавял някакви малки подобрения към нея, така че да пасне на вкуса му. Така е редно, кулинарията е динамична, развива се и се обогатява непрекъснато. Отколешните традиции важат с пълна сила, но се и създават нови. Да не говорим, че всеки дом е отделна вселена и има свои собствени правила.

Попадали сме на ожесточени интернет спорове как точно се прави пиле фрикасе. Убедени сме, че няма правилен или грешен. Това е рецептата на Mate Kitchenс кисело мляко и сметана за по-плътен и наситен млечен вкус, с повечко масло и пилешко филе. Разбира се, можете да ползвате и вече сварено месо, останало от готвенето на нещо друго.

Нашата рецепта с филе ви дава бързо решение за делничните вечери, когато няма време за варене на пиле. За да подсилите вкуса на ястието, може да ползвате пилешки бульон, а не вода. Лимонът, който носи онези приятни леко кисели нотки, е задължителен. Без него иначе любимото фрикасе става много скучно. И за да бъде още по-вкусно, ние го предпочитаме с повече черен пипер.

Начин на приготвяне:

1. В купа смесете жълтъците, киселото мляко, черен пипер, сол и лимоновия сок. Разбъркайте до получаване на еднородна смес

2. Нарежете пилето на лентички и го посолете.

3. Налейте олиото в тиган и запържете пилето до златисто. Извадете го и оставете встрани.

4. В тигана при мазнината, в която сте пържили пилето, разтопете маслото. Запържете брашното докато леко промени цвета си.

5. При непрекъснато бъркане добавете сметаната и продължете да бъркате. Добавете малко вода, за да се разреди сместа, и бъркайте до получаването на каша.

6. Изсипете сместа от яйца, кисело мляко и лимон в тигана и бъркайте до получаването на хомогенна каша.

7. Гответе докато леко се сгъсти. Накрая поръсете със ситно нарязан магданоз.

8. Сложете запърженото пиле в средата на плитка чиния и го полейте с готовия сос. Украсете с резен лимон и сервирайте.

Внимание: Съдържа жълтък, брашно, кисело мляко, масло и готварска сметана, които може да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти