Необходими продукти за 4 порции:
1 пиле
50 г краве масло
5 с. л. олио
1 ч. ч. брашно
2 яйца
1 морков
1 малка глава лук
50 г целина
2 –3 с. л. кисело мляко
200 мл прясно мляко
1 ч. л. сол
6–7 зърна черен пипер
4–5 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Пилето се нарязва на 4 или 8 парчета, които се поставят в дълбока тенджера. Залива се с вода, колкото да го покрие, и след като кипне, се отпенва. Добавят се морковът – нарязан на 2–3 парчета, обеленият и нарязан наедро лук, целината и черният пипер. Посолява се и се вари около 30 минути на тих огън, след което пилето се изважда.
2. В дълбок тиган се налива олиото, слага се маслото и след като се сгорещят, брашното се пържи, като се разбърква, около 2–3 минути или докато се получи златист цвят. Налива се студеното прясно мляко и непрекъснато се разбива с тел, за да се разтвори брашното. Добавят се 400 мл прецеден бульон от варенето на пилето.
3. В купа се отделят жълтъците и се разбиват с киселото мляко. Постепенно на тънка струя и при непрекъснато разбъркване към тях се налива 1 черпак от брашнено-млечния сос. След това сместа се прехвърля при соса, като се излива постепенно, и тиганът се оттегля от огъня.
4. В чиния се слага парче сварено пиле, което се полива със сос, поръсва се със ситно нарязан магданоз и се сервира.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Пилешки бутчета със зелени маслини