Необходими продукти:
1 пиле (ползва се бялото месо, така че може да сварите и само гърдите)
1 морков
1 глава лук
3-4 супени лъжици брашно
3-4 супени лъжици олио
1 жълтък
100 г кисело мляко
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете добре пилето. Отстранете излишните мазнини или кожата, ако желаете. Нарежете моркова и лука на дребни кубчета, пилето на едри късове и сварете до готовност (ако ползвате тенджера под налягане, варете месото 40 минути, а ако пилето е домашно - повече).
Извадете, обезкостете и нарежете месото на ситно. Отлейте част от бульона заедно със сварените зеленчуци. В тенджера загрейте олиото, поръсете брашното и бъркайте енергично с телена бъркалка, за да не стане на бучки.
Доливайте по малко от бульона, докато получите сос с желаната консистенция (имайте предвид, че при изстиване сосът се сгъстява допълнително).
Посолете и добавете щипка-две прясно смлян черен пипер. Прибавете месото и дръпнете от огъня. Разбийте жълтъка с млякото, залейте малко от соса и разбъркайте, за да уеднаквите температурата. Изсипете тази застройка във фрикасето и разбъркайте.
Пиле фрикасе
Приятно похапване
85955