2 кг долни пилешки бутчета, пилешки крилца или цяло пиле, разтворено като пеперуда
За маринатата:
2 глави лук
3 см корен джинджифил
3 люти чушки халапеньо
1 ч.л. канела
1 ч.л. смлян бахар
125 мл ром
2 с.л. тъмна кафява захар
100 г барбекю сос
1 шепа мащерка
4 корена кориандър
За ананасовата салца:
300 г ананас
1 авокадо
1 глава червен лук
малка шепа мента
малка шепа кориандър
1 люта чушка халапенюо
1 скилидка чесън
3 лайма, настъргана кора
1 портокал, сок
50 мл зехтин
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. За маринатата нарежете лука и джинджифила и ги сложете в блендер. Добавете листенцата мащерка и нарязаните корени кориандър. Добавете и подправките, рома, барбекю соса и захарта. Разбийте всичко до еднородна смес.
2. Подредете пилешките бутчета в тава и ги залейте с маринатата. Хубаво я втрийте в месото. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 1 нощ.
3. Загрейте силно скара и поставете бутчетата върху нея. От горната страна ги намажете с марината. Печете 5 минути. Обърнете бутчетата и печете още 5 минути, докато се карамелизират. След това намалете силата на скарата и поставете капака. Гответе 10-15 минути, като проверявате и обръщате месото на всеки 5 минути. Ако работите с термометър, във вътрешността температурата на пилешкото трябва да е 75 градуса. Оставете печеното пиле да почине 5 минути.
4. За ананасовата салца обелете и нарежете ананаса на кубчета от по 2 см. В купа настържете фино обеления корен джинджифил, лютата чушка, скилидката чесън и кората от лайм. Добавете нарязания на ситно червен лук, кубчетата ананас и нарязано на резени авокадо. Добавете нарязаните листа мента и кориандър. В малка купичка смесете портокаловия сок и зехтина. Излейте сместа в купата. Овкусете със сол и черене пипер и разбъркайте добре.
5. Сервирайте печените пилешки бутчета джърк с ананасова салца.