4 бр. пилешки гърди (без кожа и кости)
2 скилидки чесън
4 см корен джинджифил
1 1/2 ч.л. лют пипер
2 ч.л. гарам масала
За соса:
1 глава червен лук
2 пръчки канела
2 дафинови листа
5 шушулки кардамон
2 ч.л. лют червен пипер
4 ч.л. гарам масала
1 ч.л. сушен сминдух
сол и прясно смлян черен пипер
400 г консерва домати
1 голям домат
2 ч.л. мека кафява захар
75 мл течна сметана
малка връзка кориандър
Начин на приготвяне:
Нарежете пилешкото месо на парчета по 3 см и ги сложете в купа. Обелете и нарежете скилидките чесън на ситно, поръсете ги с 1 ч.л. сол и го намачкайте на паста. Добавете пастата от чесън към месото, заедно с фино настъргания джинджифил. Добавете сушените подправки, както и лимоновия сок. Разбъркайте добре. Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете месото да се маринова в продължение на 2 часа в хладилник. Ако не разполагате с толкова време, мариновайте поне за 15 минути.
Загрейте олиото в дълбок тиган. Запържете нарязания на ситно лук за около 8 минути, докато омекне и стане прозрачен, като го разбърквате почти непрекъснато.
Добавете пръчките канела, дафиновите листа и шушулките кардамон. Запържете ги за 1 минута, като разбърквате непрекъснато.
Добавете сухите подправки и гответе още минута.
Увеличете силата на огъня и добавете маринованото пилешко месо. Овкусете със сол и запържете за около 5 минути, докато месото започне да променя цвета си. Изсипете доматите от консерва, добавете и нарязания на кубчета пресен домат. Поръсете със сол и черен пипер и оставете сместа да заври. Гответе 20 минути. Проверете дали месото е напълно готово, като срежете по-голямо парче - не трябва да има розов цвят.
Намалете огъня и добавете захарта. Разбъркайте и добавете течната сметана. Добавете и листа кориандър, като отделите малко за гарниране. Гответе още 1-2 минути.
Поднесете пиле балти топло, гарнирано с топъл хляб наан и поръсено с листа кориандър.
Други рецепти: