ориз Басмати Крина - 400 гр
лук - 1 глава
люти чушки - 3-4 бр.
стафиди - 120 гр
сушени кайсии - 200 гр
кашу печено - 150 гр
олио - 40 мл
мед - 2 с.л.
портокали - 1 бр.
лимони - 1 бр.
куркума - 1/2 ч.л.
канела - 1/2 ч.л.
индийско орехче - 1/4 ч.л.
сух босилек - 1 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Предлагаме ви едно смело ориенталско бягство с порция пилаф с ориз басмати, сушени плодове и ядки. Сладко, пикантно, ядково, цитрусово – много вкусове в една хапка. Ще ви пренесе в друг свят.
Бас на хинди означава „аромат“, а мати – „пълен с“. Така самото име на този вид дългозърнест ориз изтъква отличителната му черта, а именно неговия характерен аромат с леки флорални нотки. Той се отглежда основно в Индия и Пакистан и благодарение на „Крина“ вече е и на нашата трапеза.
Ориз басмати е перфектната основа за източни рецепти, в които се редуват пластове от разкошен пухкав ориз, месо и зеленчуци, овкусени с екзотични подправки. Можете да поднесете този ароматен екзотичен пилаф като самостоятелно ястие или като гарнитура за зеленчуково или месно ястие със сос. Изборът е ваш, но трябва да имате предвид сладостта на пилафа и богатството от подправки в него – куркума, канела, индийско орехче, босилек.
Нещо важно, когато приготвяте ориз басмати! Една част ориз се сготвя съвършено и придобива отличителната пухкава консистенция при не повече от 1,5 части течност. Добре е да го изплакнете предварително, за да отмиете излишното нишесте. Когато го разбърквате, в никакъв случай не ползвайте вилица, защото така ще начупите красивите му дълги зрънца.
Ще забележите във видеото, че махнахме старателно семките на лютивите чушки. Така вкусният пилаф става приятно пикантен, а лютивината се омекотява допълнително от сладостта на меда и сушените плодове. Ако обичате лютивото, може да запазите семките на половината чушлета, но не прекалявайте, за да не съсипете ястието.
Начин на приготвяне:
1. Сипете ориза басмати на "Крина" в тенджера и към него прибавете студена вода, посолете и разбъркайте и оставете да ври до готовност (докато поеме цялата течност). Свалете от котлона и оставете встрани.
2. В дълбок тиган загрейте олиото и задушете нарязания на ситно лук. След като поомекне леко, прибавете почистените от семките и накълцани люти чушки и след около минута сушените кайсии и стафидите.
3. Оставете всичко да се задушава за минута, след което овкусете със сока на 1 лимон и 1 портокал. Добавете канелата, куркумата, индийското орехче и сухия босилек. Разбъркайте добре и прибавете ориза.
4. Прибавете меда, солта, черния пипер и печеното кашу и разбъркайте добре. Дръпнете от огъня и сервирайте.