5 стръка пресен лук
2 люти чушки Скоч Боне
4 скилидки чесън
3 см пресен джинджифил
1 ч.л. смлян бахар
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. сушен риган
6 стръка прясна мащерка
2 с.л. кетчуп
3 с.л. соев сос
8 горни пилешки бутчета (с кожа и кости) от свободно отглеждани пилета
сол и черен пипер
За ориза:
350 г дългозърнест ориз
400 мл кокосово мляко
225 мл вода
За салцата:
1 узряло манго
1/2 краставица
1 лайм
шепа пресен кориандър
Начин на приготвяне:
1. За пикантната джърк марината нарежете на едро лютите чушки със семките и пресния лук и ги слолжете в блендер/чопър. Добавете листенцата мащерка, обелените скилидки чесън, обеления и нарязан на парчета джинджифил, сушения риган и смлените подправки - бахар, канела и индийско орехче. Смелете. Добавете соев сос, кетчуп и сок от лайм и разбъркайте.
2. В голям плик с цип поставете пилешките бутчета и изсипете маринатата върху тях. Затворете плика и хубаво разтръскайте. Поставете в хладилник най-малко за 2 часа.
3. Сипете ориза в тенджерка и го залейте с кокосовото мляко и водата. Добавете щедра щипка сол и захлупете. Гответе на тих огън 15 минути.
4. За салцата нарежете мангото на малки кубчета. Обелете краставицата, отстранете семките и и я нарежете на малки кубчета. Смесете мангото и краставицата в купа и овкусете със сок от лайм, сол и черен пипер. Разбъркайте много добре. Накрая добавете нарязан на ситно кориандър и разбъркайте отново.
5. Извадете месото от хладилника 30 минути преди готвене. Загрейте силно грил-тиган с огнеупорна дръжка и запечатайте маринованите пилешки бутчета за по 3-4 минути от всяка страна. След това ги поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути.
6. Сервирайте печените пилешки бутчета с ориз и салца с манго.