За кюфтетата
кайма смес - 800 гр
кашкавал - 150 гр
яйца - 2 бр
лук - 2 глави
чубрица - 1 супена лъжица
сминдух - 1 ч.л.
лют червен пипер - 1/2 ч.л.
магданоз - 1/2 връзки
черен пипер на вкус
белени домати - 800 гр
чесън - 3 скилидки
олио - 30 мл
Това е рецепта за забързаните домакини, подходяща е и за приготвяне вечер, след работа. Дори може да омесите каймата от предишната вечер или сутринта, предлагат от Mate Kitchen. Така ще има възможност да си поеме по-добре ароматите. Вечерта само оформяте кюфтета и ги слагате да се пекат. Лесна работа! И начинаещият кулинар ще се справи без никакво затруднение.
Ние обичаме люто, затова направихме пикантни кюфтета с добавка от лютив червен пипер. Ако не ви понася, просто го пропуснете и си направете най-обикновени кюфтета с доматен сос на фурна. Ястието е семпло, но пък приятно вкусно. За вечерите през есента и зимата, когато тялото се моли за нещо топличко, е идеално.
Две или три кюфтета – зависи колко големи сте ги направили – на човек са идеални. Има и сос, в който да потопите къшей хляб, а това ви спестява приготвянето на гарнитура, напомнят от Mate Kitchen. Може само да направите набързо една салата. Ако пък случайно ви е останало картофено пюре или постен ориз от предишната вечер, може да ги ползвате за канапе.
Начин на приготвяне:
За кюфтетата
1. Омесете каймата с яйцата, чубрицата, сминдуха, черния и червения лют пипер и нарязаните на ситно лук и магданоз. Оставете я в хладилника за около час, за да се смесят ароматите.
2. Изсипете доматите в купа и овкусете с нарязания на ситно чесън, черен пипер и сол. Може да добавите и 1 ч. л. захар, за да неутрализирате киселия вкус.
3. Нарежете кашкавала на лентички.
4. От каймата оформете топчета по около 100 г всяко. Вземете всяко, сплескайте го между дланите си, поставете по няколко лентички кашкавал и оформете плоско кюфте.
5. Подредете кюфтетата в намазнена тава и ги запечете за 10 минути на 180 градуса. След това извадете тавата от фурната, залейте с доматения сос и печете още около 30 минути.
Внимание: Съдържа яйца и кашкавал, които могат да предизвикат алергични реакции.