Необходими продукти за 2 пици:
за тестото:
1 ч. ч. брашно
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. ч. нишесте
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. ч. прясно мляко
2 с. л. масло (30–40 г)
за плънката:
1 патладжан
1 домат
100 г шпеков салам
100 г кашкавал
3–4 стръка магданоз
1/2 ч. л. сух риган
2–3 листа риган за украса
олио за пържене
сол за поръсване на патладжана
брашно за набрашняване
Начин на приготвяне:
1. Патладжанът се нарязва на колелца. Поръсва се със сол и се оставя за 20 минути, за да се отцеди горчивият сок. След това се изплаква и подсушава. Колелцата се запържват в малко мазнина по 1 минута от всяка страна. Доматът се нарязва на тънки филийки.
2. Брашното се пресява и в купа се смесва със солта, нишестето и бакпулвера. Добавя се маргаринът и постепенно се налива млякото. Омесва се на ръка,
докато тестото стане леко лепкаво. Покрива се с кърпа и се оставя да почине 10 минути.
3. Повърхността на плота и точилката се набрашняват и отпочиналото тесто се разточва (трябва да остане разтегливо).
4. Оформеният блат се поставя в тефлонова или намаслена тава (с диаметър 21–23 см) и се пече около 5 минути на 180 градуса.
5. Патладжанените колелца се нареждат върху запечения блат и се поръсват с наситнения магданоз. Отгоре се покриват с кръгчета салам и филийки домат, върху тях се слагат кубчетата кашкавал и се поръсва с ригана.
6. Пицата се пече около 10 минути на 180 градуса. Сервира се украсена с листа риган.
Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!
Други рецепти:
Различна пица – с червен боб и бекон
Кажи ми как ядеш пица, за да ти кажа какъв си