За тестото:
1 пакетче суха мая
2 ч.ч. топла вода
5 ч.ч. брашно
3 ч.л. фина морска сол
За гарниране:
850 г сирене Пиаве
560 г сирене Фонтина
1/4 глава червен лук
6 тънки кръгчета лимон
1 с.л. пресен розмарин
прясно смлян черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете сухата мая в топлата вода, разбъркайте и оставете настрани за 5 минути, докато се образуват балончета на повърхността. Сипете 3 ч.ч. брашно и морската сол в голяма купа и разбъркайте. Оформете кладенче и в него сипете сместа от мая и вода. Постепенно смесете брашното и водата с помощта на дървена лъжица. След това добавете до още 2 ч.ч. брашно към сместа, докато получите консистенция на меко тесто.
2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете, като първоначално си помагате със стъргалка за тесто, а след това - с ръце. Месете с натиск в продължение на 10 минути, до получаването на гладко и меко тесто. Оформете тестото на топка и го поставете в намазана със зехтин стъклена купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото да втасва в продължение на 3 часа.
3. Разделете тестото на 4 еднакви части. Прегънете няколко пъти всяко парче тесто навътре и оформете на топка. Подредете топките в поръсена с брашно тава. Покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса за още 30 минути.
4. Разтеглете с ръце или с точилка всяка топка на кръг с диаметър 30 см. Поставете тестото върху набрашнена дървена дъска. Гарнирайте с тънки полумесеци червен лук, сирене Пиаве или пармезан, нарязано на тънки люспи и тънки кръгчета лимон. Отгоре разпределте накъсано сирене Фонтина. Поръсете с няколко иглички розмарин, черен пипер и зехтин. Поставете пицата върху камък, който е загрят за 1 час на най-долното ниво на фурната на 270 градуса. Печете 3-4 минути. Намалете на 260 градуса и печете още 6-8 минути.