За блата
карфиол - 600 гр
кашкавал - 100 гр
яйца - 1 бр
риган - 1 ч.л.
сол на вкус
За гарниране
доматен сос - 3 с.л.
кашкавал - 80 гр
салам Пепероне или друг по избор - 50 гр
Много примамливо изглежда тази пица с блат от карфиол и лютив салам, нали! Хрупкави ръбчета, апетитен златист загар, запечен пикантен салам... Предвкусвате удоволствието само докато гледате снимката. И понеже сме я опитвали, можем да ви уверим, че очакванията ви ще са напълно оправдани.
Още с първата хапка ще забравите, че основата на тази пица е от карфиол. Твърде е възможно дори да ви се услади повече от традиционната пица заради богатия вкус на кашкавал. Тестото със сигурност няма да ви липсва.
За кулинарите от Mate Kitchen този зеленчук е недостатъчно изследвана територия. Дава много и интересни кулинарни възможности и ако към него се подходи с необходимото уважение и правилните подправки и продукти, които да извадят най-доброто от вкуса му, ще се наслаждавате на много апетитни и съвсем не блудкави ястия, каквото е традиционното пренебрежително отношение.
Не мислете, че пица с блат от карфиол се приготвя трудно. Месенето на тесто със сигурност отнема повече време и усилия, предупреждават от Mate Kitchen. Ключовият момент тук е да извадим цялата влага от карфиола, за да можем след това да го ползваме спокойно. И понеже е сипкав, споихме отделните зрънца с помощта на кашкавал. Той дава необходимата мазнина на карфиола, посолява го и хомогенизира. Сигурни сме, че ще се изкушите да го опитате, преди да сте го гарнирали и ще ви допадне. След това с доматения сос, пикантния салам и още кашкавал се получава истинско великолепие.
Начин на приготвяне:
За блата
1. Измийте карфиола, накъсайте го на розички и го смелете в блендер до големината на оризови зърна.
2. Изсипете карфиола в тава, покрита с хартия за печене, и го разпределете равномерно. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за 10-12 минути. След това извадете и след като се охлади леко, го прехвърлете върху марля или памучна кърпа и отцедете водата възможно най-добре.
3. Останалата суха маса сложете в купа, към нея прибавете яйцето и настъргания кашкавал, овкусете със сол и риган и омесете добре.
4. Прехвърлете основата за пицата в подходяща тава, покрита с хартия за печене, и оформете кръгъл блат с дебелина 4-5 мм. Изпечете го в предварително загрята на 180 градуса фурна до лек златист загар.
5. Извадет карфиоления блат, намажете го с доматения сос, поръсете с кашкавал, наредете салама и печете за още 7-8 минути.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.