За тестото:
250 г брашно
1 яйце
1 щипка сол
За плънката:
200 г смлени свински гърди
200 г кисело зеле
5 г пресен джинджифил
2 ч.л. тъмно сусамово олио
1 ч.л. светъл соев сос
2 с.л. олио
1 с.л. бяло вино
сол на вкус
За соса:
1 скилидка чесън
10 г пресен джинджифил
1 връзка пресен лук
50 мл мирин
50 мл оризов оцет
30 мл сусамово олио
50 мл соев сос
Начин на приготвяне:
Смесете брашното със солта, 75 мл вода и яйцето. Замесете средно меко тесто. Оставете го да почине за 10–15 минути. Нарежете киселото зеле на много тънко и го запържете в олиото. Трябва да омекне и да започне леко да се карамелизира. Охладете го.
Разбъркайте мляното месо със сусамовото олио, соевия сос, олиото, виното, зелето, настъргания джинджифил и зелето. Ако е нужно, посолете.
Разточете тестото на тънко и с помощта на ринг изрежете кръгове.
Върху всяко парче тесто сложете от плънката. Прегънете на две и притиснете с вилица по краищата, за да се затворят и залепят пелмените.
Подредете ги в тенджера за готвене на пара, на дъното на която сте поставили хартия за печене. Гответе ги на пара за 10-15 минути. Настържете чесъна и джинджифила и ги смесете с нарязания на ситно лук, мирина, соевия сос, сусамовото олио и оризовия оцет.
Сервирайте пелмените със соса.
Още рецепти със зеле:
Зелеви сарми с булгур, праз и сухи чушки
Пълнени сухи чушки с леща и зеле