свинско контрафиле - 600 гр
ябълки една голяма или две по-малки - 1 бр
лук - 1 глава
масло - 1 с.л.
ябълков сок - 1/2 ч.ч.
кафява захар - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Този път ви поднасяме великолепно печено свинско с плънка от ябълки. Това е една любимите ни рецепти, които винаги препоръчваме, когато се обърнете към нас с питане каква е тайната за добре приготвеното свинско филе, така че да е сочно, ароматно и да не става на трески. За много от вас вероятно крехкото печено свинско филе е мисия невъзможна. В тази част от прасето няма никаква мазнина и по правило фурната не е мястото за неговото готвене. Mate Kitchen обаче предлагат сами да се убедите в обратното.
Това печено свинско е рецепта с малко продукти. Ако досега не сте комбинирали месо с ябълка, сега е моментът да поправите този пропуск. Вкусовете се допълват съвършено. В случай че не сте убедени, можете да експериментирате с нещо по-просто. Нарежете ябълка на кръгчета с дебелина максимум 1 см и ги изпечете на оребрен тиган или най-обикновен тиган с незалепващо покритие, когато си правите пържоли. След това си отрежете парче месо и парче ябълка и ги хапнете заедно. Убедени сме, че ще погледнете на живота с други очи!
В този случай ябълките се слагат вътре в парче свинско филе. Преди това обаче трябва да си направите много бърз мармалад от ябълки и лук с малко кафява захар и ябълков сок, предупреждават от Mate Kitchen. Внимавайте да не препечете месото, защото тогава и най-съвършената рецепта ще се провали. Месото е крехко, така че 30 минути са му напълно достатъчно. Поднесете го с гарнитура с по-мек и неутрален вкус, за да можете да се насладите на ябълковия ефект.
Начин на приготвяне:
1. Обелете ябълката, почистете я от семките и я нарежете на малки кубчета. Нарежете лука на дребно.
2. В касерола сложете ябълките, лука, сол, черен пипер и маслото и ги задушете на котлона докато омекнат. Добавете захарта и ябълковия сок, разбъркайте и оставете на котлона докато по-голямата част от течността се изпари.
3. Нарежете филето на филии с дебелина 3 см. С помощта на тънък и остър нож оформете всяка филия като джоб, но внимавайте да не разрежете месото до края.
4. Подправете така получените джобове със сол и черен пипер и ги напълнете с ябълковата плънка. Ако е останала плънка, я сложете на дъното на йенска тава, подредете върху нея джобовете. Ако ли не, налейте съвсем малко вода в касеролата, в която сте приготвили плънката, съберете всичко останало по дъното и стените и излейте на дъното на тавичката.
5. Печете свинското на 200 градуса за 30 минути, докато се зачервят леко. На половината от печенето, обърнете джобове. Поднесете месото с гарнитура по желание.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.