1 пиле
1,5 кг пресни дребни картофи
1 връзка моркови
80 г бейби спанак
2 лимона
сол и черен пипер на вкус
За ароматното масло:
1 глава чесън
2 стръка мащерка
2 стръка розмарин
1/4 връзка магданоз
1 ч.л. риган
180 г меко масло
40–50 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
За соса:
1 глава шалот
1 скилидка чесън
30 г краве масло
2 ч.л. мед
1–2 с.л. ретро горчица
150 мл бяло сухо вино
100 мл сметана 35%
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. За ароматното масло загрейте зехтина в касерола и поставете обелените скилидки чесън. Оставете ги на бавен огън да се карамелизират (за 10-15 минути). След това отцедете и оставете леко да се охладят.
2. В блендер сложете листенцата от мащерка, магданоз и розмарин, смелете и добавете маслото, отново смелете. Прибавете карамеления чесън и отново смелете. Овкусете със сол, риган и черен пипер.
3. Овкусете пилето със сол и черен пипер и го намажете хубаво с ароматното масло от всички страни.
4. В тава сложете измитите картофи. Обелете морковите, като оставите част от зелените им дръжки. Сложете морковите при картофите. Поръсете със сол и пипер, отгоре поставете пилето и налейте чаена чаша вода. Отстрани подредете парчета лимон.
5. Печете в загрята на 190 градуса фурна около 45 минути. След това обърнете птицата, намажете с остатъка от маслото и печете още 30-40 минути.
6. За соса в касерола загрейте маслото и сотирайте наситнени лук шалот и чесън с малко сол. Налейте виното. Когато леко се изпари, прибавете ретро горчицата, меда и налейте сметана. Овкусете със сол и пипер. Гответе няколко минути, докато леко се сгъсти, и махнете от котлона.
7. Когато ястието е готово, извадете пилето в плато, а при зеленчуците в тавата сложете бейби спанака, разбъркайте, за да омекне леко от топлината им.
8. Сервирайте пилето със зеленчуците и соса.
Съвет:
Ако ви остане от ароматното масло, завийте го като бонбон във фолио за свежо съхранение и го прибере във фризер. С него може да гарнирате печено месо например.