1.400 кг органично пиле
2 с.л. зехтин
5 гъби шийтаке
3 гъби кладница
гъби еноки
2 скилидки чесън
2 малки червени люти чушки
1 см корен джинджифил
5 стръка мащерка
1 лимон, настъргана кора
1 с.л. паста мисо
4 кори нори
1 литър пилешки бульон
сол и черен пипер
За ориза:
200 г жасминов ориз
щипка шафран
125 мл кокосово мляко
250 мл пилешки бульон
1 връзка кориандър
Начин на приготвяне:
1. Подсушете добре пилето, предварително оставено на стайна температура, с кухненска хартия. Поръсете го със сол и черен пипер. Почистете и разрежете различните видове гъби на половина. Обелете джинджифила и скилидките чесън и ги нарежете на ситно. Лютите чушки също нарежете на ситно.
2. Загрейте зехтин в съд с огнеупорни дръжки. Запечатайте пилето от двете страни, като го поставите първо с гърдите надолу, за около 5 минути. Извадете го.
3. В същия съд запържете джинджифила, чесъна, лютите чушки за 1 минута. Добавете стръковете мащерка, настърганата лимонова кора и гъбите. Разбъркайте и гответе 4 минути. След това добавете пастата мисо, накъсаните на парченца листа нори и залейте с пилешки бульон. Поставете пилето в съда, с гърдите нагоре. Течността трябва да стига до половината на пилето. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.
4. Измийте ориза във фина цедка под течаща вода. Сложете го в по-плитък съд. Добавете щипка шафран, кокосово мляко и бульон. Поставете го върху котлона и изчакайте да заври. Намалете силата на огъня, покрийте с парче алуминиево фолио и гответе на много слаб огън 10 минути или докато оризът поеме течността. Дръпнете от котлона и оставете ориза да почине 10 минути.