50 г меко масло
1 скилидка чесън
1 пълна ч.л. настърган джинджифил
1 с.л. нарязан пресен естрагон
1/2 лимон, настъргана кора
1 свободно отглеждано пиле (1.8-2 кг)
2 големи глави лук
1-2 с.л. олио
сол и черен пипер
За соса:
45 г брашно
100 мл сухо бяло вино
500 мл пилешки бульон
1 с.л. желе от френско грозде
сос "Уорчестър"
1 с.л. нарязан пресен естрагон
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. За овкусеното масло смесете в купа мекото масло със смачканата с преса скилидка чесън и нарязания на ситно джинждифил. Добавете нарязания на ситно естрагон и фино настърганата лимонова кора. Разбъркайте добре.
2. Поставете овкусеното масло под кожата на пилето от страната на гърдите, като го набутате на възможно по-голяма площ. Поставете пилето в дълбока тава, с гърдите нагоре. Отстрани разпределете нарязания на полумесеци лук. Поръсете пилето и лука обилно с олио. Поръсете кожата на пилето със сол. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 1-1 1/2 ч. Пилето е готово, когато кожата му е придобила тъмнозлатист цвят, а при пробождане, соковете, които изтичат, са напълно прозрачни.
3. Извадете печеното пиле в голяма чиния. Карамелизираният лук извадете в друга чиния. Поставете тавата върху котлона и сипете брашното. Разбъркайте енергично за 1-2 минути, след това добавете бялото вино и пилешкия бульон. Гответе на умерен огън, като разбърквате непрекъснато, докато сосът не се сгъсти и не стане гладък. Накрая добавете няколко капки сос "Уорчестър" и желе от френско грозде. Разбъркайте. Прецедете соса в друг съд. Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно естрагон. Разбъркайте и пресипете в каничка.
4. Нарежете печеното пиле на порции и поднесете с карамелизиран лук и сос "Грейви".