1 цяло пиле
шепа семена кориандър
3 дафинови листа
1 глава чесън
2 стръка розмарин
морска сол
За соса:
6 лимона, сок
2 лимона, кора
3 с.л. счукан черен пипер
2 с.л. семена кориандър
шепа пресен естрагон
3 с.л. ябълков оцет
5 стръка мащерка
1 пълна с.л. меко масло
2 с.л. мед
Печеното пиле и ломонът са страхотна комбинация, затова по всяко време от годината можете да заложите на тази свежа и лесна рецпепта, предложена от 24 Kitchen.
Начин на приготвяне:
1. Сипете вода в тенджера (колкото да покрие пилето) и добавете по 60 г морска сол на 1 литър вода. Добавете семената кориандър, дафиновите листа, обелените скилидки чесън и цели стръкове розмарин. Щом солта се разтопи, дръпнете от огъня и оставете водата напълно да изстине.
2. Поставете цялото пиле в маринатата и оставете да престои в хладилник за 1 час. Прехвърлете пилето в съд с чиста студена вода за 15 минути. След това го подсушете добре с кухненска хартия.
3. Отрежете връхчетата на крилцата, изрежете трътката. Обърнете пилето и направете разрез по гръбнака му. Обърнете, разтворете пилето като пеперуда и довършете изрязването на гръбнака, като го отстраните напълно. След това натиснете със сила надолу, за да счупите ядеца.
4. Поставете пилето с гърдите нагоре, по средата на загрята скара. Въглените трябва да са избутани по външния ръб на барбекюто. Поставете капак и печете 1 час.
4. За соса смесете в купа лимоновия сок, фино настърганата лимонова кора, меда, нарязаните на ситно естрагон и мащерка, оцета, маслото и предварително счуканите в хаванче семена кориандър и зърна черен пипер. Разбъркайте много добре.
5. Обърнете пилето и го намажете с 2 с.л. от соса. Поставете капака отново и печете още 30 минути или докато вътрешната му температура достигне 75 градуса. След това прехвърлете пилето в чиния, върху лист алуминиево фолио. Намажете пилето отново със соса и го завийте добре. Оставете да почине 20 минути.
6. Нарежете пилето на парчета и го сервирайте с гарнитури.