Печено пиле с грейви сос

Цяло пиле за всички гладни

0 от общо 0 гласа
90 мин.
Необходими продукти
  • 1 пиле
  • 125 г краве масло (със стайна температура)
  • 200 мл пилешки бульон
  • 4 моркова
  • 1 глава лук
  • 4 стръка стеблена целина
  • 1 глава чесън
  • 30 мл зехтин
  • 1/4 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 стрък салвия
  • 1/4 ч.л. сух риган
  • 1 стрък мащерка
  • 2 с.л. брашно
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В купичка смесете ригана, пушения червен пипер, сол и черен пипер. Намажете пилето с половината от маслото. Овкусете го добре отвътре с микса от подправки. В кухината сложете стръковете мащерка и салвия, както и скилидките от половината глава чесън. Поръсете с микса от подправки хубаво и от външната страна. Завържете пилето.

Загрейте тава с дебело дъно на котлона. Сипете зехтина и сложете пилето с гърдите нагоре. Гответе 5-10 минути.

Добавете морковите, лука и целината, обелени и нарязано на едро, както и другата половина от главата чесън. Печете в загрята на 180 градуса фурна за 40-50 минути.

Извадете пилето от фурната. Сложете го в чиния заедно със зеленчуците и го оставете да почине.

Сложете тавата с мазнината от печенето на котлона. Добавете още малко масло и загрейте. Сипете брашното и го запържете добре. Налейте пилешкия бульон. Щом сосът се сгъсти, дръпнете от котлона и прецедете. Овкусете със сол и черен пипер.

Сервирайте печеното пиле със соса.

*Печете във фурна с включен вентилатор.

Други рецепти:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти