- 1 пиле
- 125 г краве масло (със стайна температура)
- 200 мл пилешки бульон
- 4 моркова
- 1 глава лук
- 4 стръка стеблена целина
- 1 глава чесън
- 30 мл зехтин
- 1/4 ч.л. пушен червен пипер
- 1 стрък салвия
- 1/4 ч.л. сух риган
- 1 стрък мащерка
- 2 с.л. брашно
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В купичка смесете ригана, пушения червен пипер, сол и черен пипер. Намажете пилето с половината от маслото. Овкусете го добре отвътре с микса от подправки. В кухината сложете стръковете мащерка и салвия, както и скилидките от половината глава чесън. Поръсете с микса от подправки хубаво и от външната страна. Завържете пилето.
Загрейте тава с дебело дъно на котлона. Сипете зехтина и сложете пилето с гърдите нагоре. Гответе 5-10 минути.
Добавете морковите, лука и целината, обелени и нарязано на едро, както и другата половина от главата чесън. Печете в загрята на 180 градуса фурна за 40-50 минути.
Извадете пилето от фурната. Сложете го в чиния заедно със зеленчуците и го оставете да почине.
Сложете тавата с мазнината от печенето на котлона. Добавете още малко масло и загрейте. Сипете брашното и го запържете добре. Налейте пилешкия бульон. Щом сосът се сгъсти, дръпнете от котлона и прецедете. Овкусете със сол и черен пипер.
Сервирайте печеното пиле със соса.
*Печете във фурна с включен вентилатор.
Други рецепти: