Необходими продукти:
1 пиле (около 1,5 кг)
1 чаена чаша кисело мляко
2 супени лъжици сос "Песто Дженовезе"
1/3 чаена лъжичка сол
зехтин
няколко дребни картофа
Начин на приготвяне:
Разрежете пилето по дължина откъм гърба, за да се изпече по-бързо. В купа смесете млякото, пестото и солта. Разбъркайте съставките добре и намажете пилето със сместа. Покрийте съда и оставете месото да се маринова за една нощ в хладилника.
Полейте съд за печене с малко зехтин, сложете пилето отгоре, разпределете маринатата върху него. Добавете и няколко дребни картофа около пилето, за да запълните празнините в тавата.
Завийте я в алуминиево фолио, прободете няколко дупки с вилица и печете ястието на 180 градуса за около 2 часа.
Махнете фолиото, полейте месото с отделилия се сок и запечете още десетина минути до получаване на златиста коричка. Не изливайте соса, а при поднасяне намачкайте картофите в него - получава се невероятно вкусно и подправено картофено пюре.
Печено пиле
С кисело мляко
26837