За молето:
50 мл олио
2 скилидки чесън
1/3 ч.ч. нарязан на ситно лук
1/4 ч.ч. печени и смлени семена кимион
1/4 ч.ч. листа магданоз
1/2 ч.ч. безсолни ядки шамфъстък
4 зелени домата
4 зелени люти чушки Серано
1 ч.л. зърна черен пипер
2 гвоздейчета карамфил
400 мл пилешки бульон
сол
1 лайм, сок
За агнешкото:
150 г агнешко филе
морска сол
1 връзка кресон
100 г мариновани червени люти чушки Халапеньо
2 сварени царевици
1/4 ч.ч. репички, нарязани на жулиени
Начин на приготвяне:
1. За молето сложете в блендер нарязаните зелени домати, листата магданоз, кашуто, ядките шамфъстък и подправките. Отстранете по-жилавите части на листата маруля и добавете и тях. Залейте с пилешки бульон и смелете много фино.
2. Загрейте олио в дълбок тиган и в него запържете до омекване нарязаните на ситно лук и чесън, без да променят цвета си, на умерен огън. добавете зелената смес и разбъркайте. След като сместа заври, гответе 7-8 минути, на много слаб огън.
3. Поставете купа в съд със студена вода и кубчета лед. В нея прецедете през фина цедка соса. Прецеденият сос овкусете със сол и сок от лайм. Разбъркайте.
4. Намажете парчето агнешко филе с олио. Поръсете с морска сол. Направете същото и с царевиците. Поставете върху добре загрята скара месото и царевиците. Печете месото до готовност от всички страни. Царевиците опечете от всички страни до получаването на загар. Оставете месото да почине 5 минути.
5. На дъното на елипсовидна чиния сипете зелено моле. Изрежете зърната царевица и ги поставете в соса. Поръсете кресон. Нарежете месото под ъгъл на тънки парчета. Подредете ги върху керсона. Отстрани подредете лентички мариновани люти чушки (или печени сладки чушки). Украсете с лентички репички.