свинско месо - 800 гр
лук - 5 глави
люти чушки - 2 броя
олио - 50 мл
сух магданоз - 2 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Днес благодарение на Mate Kitchen отскачаме до Лесковац и майсторите на скарата с тази рецепта за печени шишчета с лук, които те наричат лесковачка мукалица. Тя е доказателство, че на свинското месо не му трябват много добавки, за да впечатли с вкус. В този случай това са само лук, задължителните за лесковашката скара люти чушлета и сух магданоз. Но има и още нещо. В Лесковац не бързат да готвят месото съвсем прясно, а го оставят да престои и да узрее.
Разбира се, подправките са важни, но за да приготвите вкусни печени шишчета, ви е нужно качествено месо с проверен произход. Затова винаги пазарувайте от доверени магазини, за предпочитане фирмени магазини на месопроизводители или месопреработватели. Така можете да сте сигурни, че ястията ви ще бъдат точно такива, каквито искате и каквито ги познавате.
Иначе самата рецепта за печени шишчета е повече от лесна за приготвяне, гарантират от Mate Kitchen. При подходящо време можете да изпечете шишчетата на скара с въглища. През зимата и оребреният тиган ще ви свърши чудесна работа. Няма нужда да ви казваме с какво да ги поднесете – традиционният айвар, салата урнебес, мариновани люти чушлета и задължително хрупкава питка. Защото тези печени шишчета имат малко, но разкошен сос, който ви примамва да потопите в него залък хляб. Напитката е по ваш избор.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на кубчета, оваляйте го в олио, посолете и набучете на шишчета.
2. Загрейте скара или обребрен тиган и изпечете шишчетата от всички страни. След това ги прехвърлете в огнеупорен съд с капак.
3. Нарежете лука на полумесеци, а лютите чушлета на колелца. Задушете ги в мазнина, подправете със солта и смления пипер. Добавете и сухия магданоз и запържете за 2-3 минути.
4. Изсипете всичко при месото, разбъркайте и запечете в предварително загрята на 250 градуса за около 20 минути.
Внимание: Съдържа сух магданоз, което може да предизвика алергични реакции.