8 сардини х 60 г всяка
4 с.л. зехтин екстра върджин
2 скилидки чесън
1 с.л. каперси
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. семена от фенел
1 голям лимон
2 с.л. нарязан магданоз
сол
За салатата:
20 бр. чери домати или мини домати "Рома"
20 бр. жълти чери домати
3 скилидки чесън
20 листа босилек
6 с.л. зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
1. Добре почистените от вътрешности и от люспи сардини подредете в дълбока не метална тавичка. Поръсете ги със зехтин, каперси, нарязаните на тънки филийки скилидки чесън, лют червен пипер, семена от фенел и лимонов сок (запазете лимоновите кори). Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
2. За салатата разполовете на две всички доматчета и ги сложете в купа. Върху тях накъсайте листата босилек. Обелете и нарежете скилидките чесън на тънки филийки и добавете и тях. Овкусете със сол и зехтин и разбъркайте добре.
3. Загрейте много добре грил-тиган. Подредете в него сардините. Отстрани поставете накъсаните на парчета обелки от лимона. Гответе 3 минути, след това обърнете рибите и гответе още 2 минути.
4. Сервирайте по 2 сардини на порция, поръсени с нарязан магданоз и зехтин. Гарнирайте с доматена салата и резен пресен лимон.