6 патешки бутчета
1 ч.л. пушен червен пипер
1 с.л. канела
6 стръка мащерка
3 скилидки чесън
сол и черен пипер
За кюфтетата:
500 г сварени картофи
100 г брашно с набухвател
1 яйце
50 г масло
3 стръка пресен лук
3 стръка мащерка
сол и черен пипер
зехтин
За червеното зеле:
0.5 глава червено зеле
1 глава червен лук
1 дафинов лист
50 мл бяло вино
75 мл червен винен оцет
100 г кафява захар
Начин на приготвяне:
1.Поставете целите патешки бутчета в дълбока тава. Поръсете ги с пушени червен пипер, канела, сол и черен пипер. Поръсете с малко зехтин и втрийте добре подправките в месото. Разпръснете целите стръкове мащерка и нарязаните на едро скилидки чесън. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 40-50 минути.
2. За гарнитурата от червено зеле обелете и нарежете на тънки полумесеци червения лук, а зелето нарежете на тънки ивици. Сложете ги в купа и добавете дафиновия лист, бялото вино, оцета и кафявата захар. Разбъркайте много добре. Пресипете сместа в дълбока тавичка и покрийте с лист алуминиево фолио. Печете заедно с бутчетата - на 160 градуса 40 минути.
3. За картофените палачинки намачкайте предварително сварени, обелени и изстудени картофи в купа. Добавете нарязания на кръгчета пресен лук, яйцето и брашното. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. От сместа оформете големи плоски кюфтета и ги изпържете в малко зехтин, по 2 минути от всяка страна.
4. Сервирайте печено патешко бутче с гарнитура от картофена палачинка и задушено червено зеле.