картофи - 2 килограма
чесън - 4-5 скилидки
олио - 100 мл
магданоз - 1/2 връзки
копър - 1/2 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Рецептата за печени картофи ветрило е повод да съберете добре познати съставки и да ги превърнете в нещо… изключително. Този път няма да сме скромни! Апетитна хрупкава коричка и златист цвят отвън, кадифена мекота отвътре и завладяваща свежест от чесън и пресни подправки за финал – тези картофи са малко гастрономическо приключение. Небцето ви ще е доволно, без съмнение!
Най-хубавото, както винаги, е, че тези печени картофи ветрило на Mate Kitchen се приготвят лесно. Нарязването не е кой знае какво предизвикателство. Просто ви трябват китайски клечки или моливи в краен случай, на които да подпрете картофите и които да служат за ограничител при нарязването.
Важно е, разбира се, да подберете и правилния сорт картофи, които да ви дадат перфектната комбинация от хрупкавост отвън и мекота отвътре. И още нещо – в никакъв случай не белете картофите. Измийте ги много добре под течаща вода с грубата част на гъбата за чинии, за да отстраните всяка песъчинка и нечистотия. Когато се изпече, кората им добавя много приятен, землист вкус. Ако поръсите с повечко черен пипер, ще получите и допълнителна щипка пикантност, отбелязват от Mate Kitchen.
Сами по себе си печените картофи ветрило са великолепна гарнитура за месо или риба. Но! Ако ги поднесете с пухкав мус от крема сирене и свежа салата по ваш вкус, те се превръщат и във великолепно вегетарианско основно ястие. Изборът е ваш, рецептата ви дава тази възможност.
Начин на приготвяне:
1. Измийте картофите и ги подсушете.
2. Вземете картоф, сложете го в центъра на дъската и от двете му страни поставете еднакви пръчици (моливи, клечки за азиатска храна или други). След това нарежете на ветрило.
3. Подредете картофите в намазнена тава. Поръсете ги със сол и черен пипер и напръскайте отгоре с мазнина.
4. Печете картофите в предварително загрята на 200 градуса фурна докато ръбчетата придобият златист загар и картофите поомекнат (около час).
5. През това време смачкайте чесъна със сол. Накълцайте копъра и магданоза и разъркайте всичко с малко олио.
6. Извадете картофите от фурната и върху тях разпределете чесновата смес със зелени подправки.