- пресни картофи - 1.5 кг - 2.99 лв
- гъби - 300 гр - 2.99 лв
- кашкавал - 250 гр - 5.62 лв
- тиквички - 2 бр - 0.60 лв
- копър - 1 връзка - 1.29 лв
- чесън - 3-4 скилидки - 0.24 лв
- олио - 100 мл - 0.42 лв
- риган - 1 ч.л. - 0.16 лв
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Още един вариант на популярните в заведенията печени картофи, но този път с пресни гъби, тиквичка и кашкавал. Ароматни и добре подправени с малко, но точните подправки – копър, чесън, малко риган и черен пипер. От вкусно-по-вкусно и от лесно по-лесно – предястие или пък основно, зависи колко сте гладни. Без сметана, за да е по-леко, а и защото тиквичките и гъбите дават необходимата сочност.
Дори и да не сте особено уверени в кухнята, ще се справите с приготвянето на нашите печени картофи с гъби. Само следвайте стъпките в рецептата и не спестявайте продукти, особено подправките. Заради комбинацията от по-неутралните картофи, гъби и тиквичка, ако не овкусите добре, ястието ви ще стане блудкаво. Ако не обичате чесън, сложете по-малко, за да не се натрапва или пък го премахнете изцяло, но тогава ще трябва да добавите една идея повече черен пипер. И гъбите, и тиквичките, и картофите го обичат, така че с него чудесно ще добавите нужната пикантност. По желание може да запържите тиквичките и гъбите в масло или в смес от олио и масло. То ще обогати допълнително.
Поднесете печените картофи с гъби и кашкавал топли, но не и горещи. Кашкавалът трябва да е мек и разтеглив, но твърде високата температура няма да ви позволи да усетите вкуса на тиквичките и гъбите. Затова, щом извадите тавичката от фурната, изчакайте 5 минути и след това сервирайте.
Добър апетит!
- Сварете картофите и ги отцедете от водата.
- Загрейте мазнината в голям тиган и задушете предварително измитите и нарязани на полумесеци тиквички. Щом поомекнат, прибавете нарязаните на едро гъби. Гответе ги заедно няколко минути, овкусете със сух риган и сол и оставете да се задушават за още 3-4 минути.
- През това време нарежете картофите на половинки, ако са по-едри. Ако са дребни, ги оставете цели.
- Прибавете картофите в тигана и разбъркайте добре. Добавете накълцания чесън и копъра, залейте с 5-6 супени лъжици мазнина и най-отгоре покрийте с настъргания кашкавал.
- Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до златист загар, около 20 минути.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Прочетете още:
- Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо
- Тези звезди се подложиха на кето диета и са повече от доволни
- Кои са осемте най-добри протеина на растителна основа
- Направих тези 5 промени в ежедневието си и свалих 5 килограма неусетно
- Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
- Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)