картофи - 12 бр
царевица - 400 гр
сминдух - 1/2 ч.л.
сол на вкус
вода пречистена/филтрирана
копър или магданоз
Печени картофи, но във веган вариант без мазнина и с добавка от сминдух и сладка царевица. Ако сте на изцяло растително хранене – временно или постоянно – това е чудесно решение за обяд или вечеря. Към картофите може да добавите и богата сезонна салата. Ако пък не сте, може да приготвите тези печени картофи с царевица като гарнитура към печено месо. Рецептата на Mate Kitchen е повече от лесна и става за по-малко от час. Ако фурната ви пече на две нива, можете да приготвите гарнитурата, докато печете основното ястие.
За тези печени картофи не ви трябва никаква мазнина. Ако не сте толкова стриктни, може да добавите зехтин или нерафинирано олио, съветват Mate Kitchen. Ако смятате да ги предложите като гарнитура към месо, може да си позволите и масло, с него стават великолепни.
Веганските ястия са богати на вкус заради изобилието от подправки, което се ползва в тях. Тези печени картофи с царевица не правят изключение. Преди да ги сложите във фурната, ги поръсете щедро с шарена сол. Тя допълва много добре сладостта на царевицата. Друга вкусна възможност е комбинацията от черен и червен пипер – семпло, но пикантно. След като ги изпечете, точно преди поднасяне, задължително ги поръсете с нарязан пресен копър. Тази подправка е вълшебна и може да спаси дори най-безвкусното ястие.
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите и ги нарежете на дебели лентички. Подредете ги в тава и добавете царевицата.
2. Сложете поправките и разбъркайте хубаво.
3. Налейте вода, колкото да покриете картофите. Запечете до готовност на 170 градуса.
4. Преди сервиране поръсете с копър или магданоз.