1 кг цели агнешки ребра
гхи
розмарин
сол
френски зелен фасул
1 връзка кейл
4 корена пащърнак
1 жълта тиквичка
1 тъмнозелена тиквичка
шепа бамя
4 кочанчета бейби царевица
3 стръка селъри
1/2 глава резене
майорана
мащерка
Начин на приготвяне:
1. Втрийте добре обилно количество гхи в агнешките ребра. Хубаво натрийте в месото и няколко пресни клонки розмарин. Поставете агнешките ребра в плик и ги оставете да се мариноват 1 час в хладилник.
2. Прехвърлете агнешките ребра в тава за печене и ги намажете с масло. Подпрете ребрата едно на друго, за да стоят полуизправени. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 20 минути.
3. Поставете тавата с ребрата върху котлона и ги запържете от всички страни, като ги поливате с разтопеното масло, за да станат сочни. След това ги оставете да си починат 5 минути и ги нарежете на котлети.
4. За пюрето от пащърнак обелете и нарежете на кръгчета пащърнака. Запържете ги в тенджерка с 3-4 с.л. загрят зехтин. Залейте с вода, добавете щипка прясна мащерка и варете 15-20 минути. След това пасирайте сместа.
5. За зеленчуковата гарнитура почистете зеления фасул и го сварете във вряща подсолена вода. Прецедете го. Бланширайте и листата кейл във вряща вода. Почистете бамята от семките и я нарежете на тънки кръгчета. Тиквичките нарежете на тънки полукръгчета, без да ги белите. Обелете кочаните царевица и ги нарежете на кръгчета.
6. Разтопете масло гхи в тиган и в него запържете почистените и нарязани на тънки ивици моркови. Добавете тиквичките, а след това и бамята и царевицата. Добавете и нарязаното на полукръгчета селъри, както и нарязаното на тънко резене. Разбъркайте и гответе до омекване на зеленчуците. Овкусете със сол и прясна майорана. Накрая добавете зеления фасул.
7. Поставете листо кейл по средата на чиния. Върху него подредете агнешки котлети и зеленчукова гарнитура. Добавете и пюре от пащърнак.