За първия начин:
2 бр. филе сьомга (без кожа)
2 портокала
2 лимона
За втория начин:
2 бр. филе сьомга (без кожа)
1 клонка чери домати (около 200 г)
За салцата:
3 с.л. каперси
3 с.л. вода от маринатата на каперсите
шепа копър
шепа магданоз
1 лимон, сок
3 с.л. зехтин екстра върджин
Сьомгата е източник на най-ползените и нужни на тялото ни антиоксиданти. Консумирането на този вид риба е полезно за кожата, косата и здравето ни като цяло. Днес Нико Рейнолдс и 24 Kitchen имат две предложения за това как да сготвим сьомга с много свежи продукти.
Начин на приготвяне:
1. За сьомгата по първия начин поръсете парчетата сьомга със сол и черен пипер. Нарежете на кръгчета портокалите и лимоните.
2. Подредете кръгчетата портокал и лимон върху скарата, застъпени едно върху друго, върху зоната с индиректна топлина на барбекюто. Върху леглото от цитруси поставете филетата сьомга. До тях поставете клонката с чери домати. Затворете капака и печете 8-12 минути.
3. За втория начин нарежете филето сьомга на парчета по 5 см. Нанижете ги върху две шишчета (ако използвате дървени шишчета, първо ги накиснете в студена вода). Поръсете ги със сол, черен пипер и зехтин. С парче лимон натрийте скарата от страната на директния огън. Поставете шишчетата върху скарата и печете 5-7 минути, с капак.
4. За салцата нарежете на ситно копъра и магданоза и ги сложете в купичка. Добавете каперсите, водата от маринатата им, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте много добре.
5. Сервирайте сьомгата, приготвена по два начина върху барбекюто, върху дървена дъска. Поставете и печените домати върху дъската. Поръсете със салца рибата.