пуйка около 3,5 кг. - 1 бр
гъби - 500 гр
пилешко филе - 200 гр
телешко месо - 200 гр
суров бекон свински - 200 гр
сланина - 200 гр
праз - 2 стръка
зехтин - 20 мл
масло - 125 гр
зеленчуков бульон - 2 бр
магданоз - 1 връзка
червен пипер - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Само който не е правил печена пуйка, не знае колко мускули на ръцете и време изисква нейното кулинарно обгрижване. Вадиш от фурната, поливаш със сос и пак връщаш. След 40 минути пак вадиш, повтаряш същата процедура, връщаш. И така поне 4-5 пъти. А тавата тежи минимум 5 кг. Заветната цел на цялата тази процедура е пуйката да не стане суха.
Ето защо от Mate Kitchen се постараха да ви облекчат и да ви предложим рецепта за печена пуйка, която е сочна и вкусна, без това да ви коства мускулна треска на ръцете. Защото все пак трябва да ви останат сили за празника, нали. Може да е Коледа или пък някакъв друг специален повод, за който очаквате повече гости.
С тази рецепта на Mate Kitchen за печена пуйка буквално забравяте за готвещата се във фурната птица. Можете да я сложите да се пече късно вечерта и на сутринта само да махнете фолиото, за да може да се запече отгоре и да придобие апетитен червен загар. Няма да се налага да я вадите, за да поливате със сос.
Пълнежът на пуйката е достатъчно богат, което означава, че за гарнитура можете да предложите нещо по-леко. Салатата е добър избор, а лютите чушки са повече от задължителни. Опитайте нашата рецепта за люти чушки с мед, ще си оближете пръстите.
Начин на приготвяне:
1. Почистете и измийте пуйката. Сложете я по гръб и отрежете връхчетата на крилата. Останалата част подпъхнете отдолу. Осолете отвътре.
2. Нарежете сланината на тънки филийки.
3. Нарежете праза на ситно и го задушете в тиган със зехтин. Добавете нарязаните на кубчета гъби.
4. Накълцайте телешкото, пилешкото и бекона и ги сложете последователно в тигана, след като се е поизпарила водата от гъбите. Подправете със сол и черен пипер. Задушете леко и добавете червения пипер и нарязания магданоз. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
5. Напълнете пуйката с получената смес. След това завържете краката, за да не излиза пълнежът. Подпъхнете филийките сланина под кожата при филето.
6. Сложете птицата в намазана с масло тава заедно с бульона, завийте с алуминиево фолио и печете както следва: 40 минути на 250 градуса. Намалете фурната на 200 градуса и печете в продължение на 20 минути. След това намалете на 150 градуса и печете 30 минути. През следващите 4 часа птицата се пече на 110 градуса, без да се вади от фурната.
7. През последните 15 минути от готвенето свалете фолиото и оставете пуйката да се запече до приятен червен загар.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.