Необходими продукти:
1 маринована пуйка (5 кг)
3,5 кг кисело зеле
300 г орехи
150 г червени боровинки
120 г краве масло
150 г бекон „Панчета“ (на слайсове)
150 мл бренди
50 мл олио
6 ябълки
2 стръка розмарин
сол и черен пипер на вкус
за глазиране:
50 г краве масло
50 г мед
50 мл лимонов сок
2 стръка мащерка
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Боровинките се накисват в брендито.
Ябълките се измиват, нарязват се на кубчета и се запържват в 50 г масло.
Когато се карамелизират, се прибавя беконът.
Щом стане златист, се прибавят и орехите, накълцани наедро. Оставят се леко да се позапържат и съдът се дърпа от котлона.
Слагат се и боровинките, заедно с малко от алкохола, накълцаният розмарин, сол и черен пипер на вкус.
Пуйката се подправя със сол и черен пипер, отвътре и отвън, и се пълни с ароматната смес. Завързва се. Между кожата и гърдите се слагат парчета масло.
Останалата плънка се прехвърля в друга тава, наливат се 100 мл вода и се покрива с алуминиево фолио.
Киселото зеле се реже на ивички, слага се в голяма тава, полива се с олио и се разбърква. Върху него се поставя пуйката и се покрива с фолио. Пече се около 3 часа в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
След това фолиото се отстранява, пуйката се маже с глазура, приготвена от лимоновия сок, меда, наситнената мащерка, сол на вкус и маслото. Готви се още 40 минути на 200 градуса, за да се запече.
Останалата част от плънката също се слага във фурната и се запича за кратко. Сервира се заедно с пуйката и зелето.
Съвет:
При печенето на пуйката трябва да се има предвид, че за 1 кг месо са необходими около 40 минути.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Вижте още кулинарни идеи, подходящи за коледната трапеза:
Питка слънце
Хрупкав пай
Коледни фунийки с крем
Канелени звездички
Зелник
Сладки с глазура