1.5 кг почистен октопод
1 1/4 ч.ч. червен винен оцет
1 1/4 ч.ч. сухо бяло вино
2 дафинови листа
3 стръка мащерка
10 зърна черен пипер
125 мл зехтин
1 с.л. зърна кориандър
1 лимон, кора и сок
500 г сварени и обелени картофи
1 глава резене
1/3 ч.ч. лигурски маслини
Начин на приготвяне:
1. В голяма тенджера сипете 1.5 литър вода, истински червен винен оцет и бяло вино. Пуснете дафиновите листа, стръковете мащерка и зърната черен пипер. След като сместа заври, поставете октопода в тенджерата така, че да е покрит с вода. Захлупете и оставете сместа отново да заври. Намелете силата на огъня и варете октопода в продължение на 1 час, докато мекне. Извадете го и го оставете да изстине.
2. В голяма купа сипете зехтина, нарязаните скилидки чесън, предварително запечените и счукани зърна кориандър и фино настърганата лимонова кора. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и отново разбъркайте.
3. Нарежете октопода на големи парчета, около 3-4 см, и ги поставете в маринатата заедно нарязаните на едро сварени картофи. Разбъркайте добре така, че всичко да е покрито с марината. Покрийте с прозрачно фолио и оставете в хладилник за 1-2 часа.
4. Намажете с малко мазнина грил-тиган и го загрейте на умерен огън. Поставете парчетата октопод и картофи в тигана и ги запечете до кафяв цвят, за около 4-5 минути, като често ги обръщате. Гответе на порции.
5. Изпечените октопод и картофи поставете в купа. Добавете лимоновия сок и 2 с.л. от маринатата. Разбъркайте добре. Накрая добавете нарязано на тънки полумесеци резене и цели маслини. Разбъркайте добре.
6. Сревирайте ястието, поръсено с малко зехтин и гарнирано с резени лимон.