За салца верде:
3 бр. томатио
2 скилидки чесън
3 с.л. нарязан магданоз
3 с.л. нарязан кориандър
1 ч.л. мексикански риган
3 мексикански дафинови листа (или 1 сух дафинов лист)
2 с.л. нарязани люти чушки серано
60 мл зехтин
30 мл бял винен оцет
сол
За рибата:
2 с.л. зехтин
4 х 80 г филета от червен снапер
сол
каперси
цвят хибискус
Начин на приготвяне:
1. Запечете до омекване томатиото на скара или сух тиган.
2. В хаванче стрийте скилидките чесън с щипка сол на паста. Добавете останалите съставки за салца верде една по една, като ги счуквате внимателно и на едро. Добавете опечените томатио и ги счукайте на по-ситно. Смесете всичко, добавете зехтин, бял винен оцет и сол. Разбъркайте.
3. Направете диагонални повърхностни разрези в кожата на филетата червен луциан, за да не се огъва рибата при печенето. Загрейте скара или тиган със зехтин, поръсете сол и поставете филетата с кожата надолу. Притиснете с друг тиган за 2 минути. Щом рибата се изпече до 2/3 от дебелината на месото, то трябва да стане бяло, я обърнете. Печете по-кратко, до готовност.
4. По средата на чиния сипете от салца верде. Разпръснете каперси и 2-3 цвята хибискус за цвят. Поставете две рибни филета едно върху друго, поръсете с още малко салца.