Печен агнешки бут, хляб със семена и кисело мляко със сушени плодове

Пир за сетивата

1 от общо 2 гласа
780 мин.
Необходими продукти

130 г чесън

щипка сол

30 г филенца аншоа

2 с.л. смес от 7 ливански подправки

зехтин екстра върджин

1.200 кг агнешки бут/плешка

 

За хляба:

450 г брашно

7 г суха мая

1 1/2 ч.л. захар

65 мл зехтин

1 1/2 ч.л. сол

275 мл хладка вода

2 ч.л. семена кориандър

2 ч.л. семена кимион

1 ч.л. семена черен кимион



За киселото мляко:

 

30 г годжи бери

30 г сушени червени боровинки

25 г зърна инка

30 г запечени кедрови ядки

25 г запечени тиквени семки

25 г запечени слънчогледови семки

25 г зърна нар

20 г захаросани портокалови и лимонови корички

20 г ядки шам-фъстък

1 кайсия

2 фурми

500 г лабне

зехтин

Начин на приготвяне:

1. За маринатата за агнешки бут счукайте в хаванче обелените скилидки чесън, филенцата аншоа, сместа от ливански подправки и щипка сол. Добавете и 3-4 с.л. зехтин.

2. Намажете много добре месото с маринатата и го оставете да се маринова 24 часа в хладилник. След това го печете 13 часа в предварително загрята на 100 градуса фурна.

3. За киселото мляко накиснете в студена вода плодчетата годжи бери и инка, както и сушените червени боровинки, за 3 часа.

4. За хляба сипете брашното върху плота и го поръсете със сол. Разбъркайте и оформете кладенче в него. В кладенчето сипете сухата мая, захарта и малко зехтин. Постепенно започнете да добавяте водата, като размесвате продуктите с пръсти. Щом се оформи тесто, месете върху набрашнен плот в продължение на 10 минути, докато стане гладко и еластично. Оформете на топка и поставете в поръсена с брашно голяма купа. Покрийте с чиста кърпа и оставете на топло да втаса, за около 1-1 1/2 ч.

5. Разделете тестото на 10 топки. С помощта на точилка разточете всяка топка върху набрашнен плот, с диаметър 12 см. Подредете плоските хлебчета в предварително намаслена тава и ги оставете да починат 20-25 минути. След това оформете малки вдлъбнатини в тестото. В хаванче счукайте на едро семената кориандър, кимион и черен кимион. Поръсете хлебчетата със счукани подправки. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 13-15 минути.

6. За киселото мляко сипете лабне или цедено кисело мляко в чиния и го разстелете с дебелина 5-10 см. С лъжица оформете вдлъбнатина отгоре. в Купа смесете отцедените накиснати сушени плодове, нарязаните на ситно кайсия, фурми и цитрусови корички, зърната нар, както и запечените семки, кедрови ядки и шам-фъстък. Разбъркайте и разпределете сместа върху лабнето.

7. Сервирайте месо от печен агнешки бут с хляб със семена и кисело мляко със сушени плодове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти