130 г чесън
щипка сол
30 г филенца аншоа
2 с.л. смес от 7 ливански подправки
зехтин екстра върджин
1.200 кг агнешки бут/плешка
За хляба:
450 г брашно
7 г суха мая
1 1/2 ч.л. захар
65 мл зехтин
1 1/2 ч.л. сол
275 мл хладка вода
2 ч.л. семена кориандър
2 ч.л. семена кимион
1 ч.л. семена черен кимион
За киселото мляко:
30 г годжи бери
30 г сушени червени боровинки
25 г зърна инка
30 г запечени кедрови ядки
25 г запечени тиквени семки
25 г запечени слънчогледови семки
25 г зърна нар
20 г захаросани портокалови и лимонови корички
20 г ядки шам-фъстък
1 кайсия
2 фурми
500 г лабне
зехтин
Начин на приготвяне:
1. За маринатата за агнешки бут счукайте в хаванче обелените скилидки чесън, филенцата аншоа, сместа от ливански подправки и щипка сол. Добавете и 3-4 с.л. зехтин.
2. Намажете много добре месото с маринатата и го оставете да се маринова 24 часа в хладилник. След това го печете 13 часа в предварително загрята на 100 градуса фурна.
3. За киселото мляко накиснете в студена вода плодчетата годжи бери и инка, както и сушените червени боровинки, за 3 часа.
4. За хляба сипете брашното върху плота и го поръсете със сол. Разбъркайте и оформете кладенче в него. В кладенчето сипете сухата мая, захарта и малко зехтин. Постепенно започнете да добавяте водата, като размесвате продуктите с пръсти. Щом се оформи тесто, месете върху набрашнен плот в продължение на 10 минути, докато стане гладко и еластично. Оформете на топка и поставете в поръсена с брашно голяма купа. Покрийте с чиста кърпа и оставете на топло да втаса, за около 1-1 1/2 ч.
5. Разделете тестото на 10 топки. С помощта на точилка разточете всяка топка върху набрашнен плот, с диаметър 12 см. Подредете плоските хлебчета в предварително намаслена тава и ги оставете да починат 20-25 минути. След това оформете малки вдлъбнатини в тестото. В хаванче счукайте на едро семената кориандър, кимион и черен кимион. Поръсете хлебчетата със счукани подправки. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 13-15 минути.
6. За киселото мляко сипете лабне или цедено кисело мляко в чиния и го разстелете с дебелина 5-10 см. С лъжица оформете вдлъбнатина отгоре. в Купа смесете отцедените накиснати сушени плодове, нарязаните на ситно кайсия, фурми и цитрусови корички, зърната нар, както и запечените семки, кедрови ядки и шам-фъстък. Разбъркайте и разпределете сместа върху лабнето.
7. Сервирайте месо от печен агнешки бут с хляб със семена и кисело мляко със сушени плодове.