
700 г патладжани (среден размер)
30 г пресен джинджифил
3 стръка пресен лук
3 скилидки чесън
2 зелени люти чушки
2 с. л. сусамово олио (+ за намазване)
за соса:
3 с. л. соев сос
2 с. л. оризово вино „Мирин“
2 с. л. оризов оцет
1 с. л. царевично нишесте
1 с. л. мед
Начин на приготвяне:
Соевият сос, оризовият оцет, виното, медът и нишестето се разбъркват.
Патладжаните се нарязват на шайби и се осоляват. Оставят се да престоят около 20 минути, за да изтече горчивият им сок, след което се измиват и се подсушават.
Намазват се със сусамово олио и се изпичат на грил от двете страни до готовност.
Чесънът и джинджифилът се обелват и се наситняват. Чушките се почистват от семките и се нарязват на ситно. Лукът се реже на ситно.
Две супени лъжици сусамово олио се загряват в уок и в тях се запържват чушките, чесънът и джинджифилът.
Прибавят се патладжаните, пържат се 1–2 минути, след което се налива сосът и се вари, докато се сгъсти.
Преди сервиране се поръсва с нарязания пресен лук.
- Пълнен патладжан с кускус
- Салата от домати и патладжани с тапенада
- Засищащ сандвич с печен патладжан
- Патладжани в доматен подлучен сос
- Тортички от патладжан и пушен кашкавал