4 бр. патешки гърди (с кожа)
1/2 ч. л. кафява захар
1/2 ч. л. чипотле
сол и черен пипер на вкус
за соса:
500 г сини сливи (добре узрели)
30 г краве масло (+ за намазване)
100 мл вино „Порто“
1 малка глава лук шалот
2 с. л. кафява захар
1 бр. звездовиден анасон
за гратена:
600 г сладки картофи (батати)
50 г краве масло
30 г пресен джинджифил
200 мл животинска сметана
200 мл прясно мляко
1 глава лук шалот
1 малка скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Бататите се обелват и се нарязват на тънко, с помощта на ренде тип „Мандолина“.
Лукът, джинджифилът и чесънът се наситняват и се запържват в маслото.
Добавят се картофите, наливат се млякото и сметаната. Овкусява се със сол и черен пипер и се готви 10 минути, като се разбърква периодично.
След това се прехвърля в тава и гратенът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 15 минути.
Сливите за соса се разполовяват и се почистват от костилките, намазват се с малко масло и се пекат на грил.
Лукът се наситнява и се запържва в маслото. Прибавят се сливите, виното, захарта и анасонът. Вари се, докато сливите омекнат.
След което анасонът се изважда, а сосът се пюрира и се прецежда.
По кожата на патешките гърди се правят прорези, така че да се получат ромбове.
Овкусяват се със сол, черен пипер, кафява захар и чипотле. Гърдите се поставят с кожата надолу в студен тиган, който се слага на умерен огън. Готвят се, докато мазнината се разтопи и станат златисти около 8–10 минути.
Отделилата се мазнина се отстранява. След това месото се обръща и се пържи от другата страна в собствената си мазнина за 2–3 минути.
Поднася се със соса и гратена.
Други рецепти:
Заситете глада с хрупкаво пиле и салата
Картофени палачинки с пилешко месо
Пилешко с четири сирена
Лека салата с пилешко месо
Апетитни маринати за пилешко месо
Как да сготвим най-вкусното пилешко