4 патешки бутчета
2 моркова
2 глави червен лук
2 корена пащърнак
1/2 глава чесън
50 мл зехтин
1 с.л. мед
2 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
За зелето:
800 г червено зеле
160 г бекон
2 малки глави лук
120 мл червено вино
3 ч. л. кафява захар
1–2 с.л. сироп от нар
1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете морковите, пащърнака и лука на едро, а чесъна оставете цял. Изсипете зеленчуците в тава. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте ги със зехтин и мед.
2. Овкусете бутчетата сос сол и пипер. Сложете ги върху зеленчуците. Добавете клонките мащерка и налейте 200–300 мл вода.
3. Покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна за 2 часа. Махнете фолиото и запечете до златисто – за около 15 минути.
4. Нарежете бекона на кубчета, а лука на полумесеци. Запържете ги в олиото.
5. Когато лукът омекне, добавете тънко нарязаното зеле.
6. Щом зелето омекне, добавете кафявата захар и виното.
7. Гответе на слаб огън, докато течността се редуцира. Разбъркайте със сиропа от нар и дръпнете от огъня.
8. Поднесете патешкото със зелето и зеленчуците от печенето. По желание украсете със стрък мащерка.