талиатели или друг вид паста - 500 гр
манатарки сухи - 60 гр
сушени домати - 150 гр
кашкавал или пармезан - 150 гр
бяло вино - 120 мл
готварска сметана - 250 мл
масло - 70 гр
черни маслини - 50 гр
лук - 1 глава - 0.10 лв
чесън на прах - 1 ч.л.
суха мащерка - 1 ч.л.
черен пипер на вкус
Паста със сушени манатарки, сушени домати и маслини е винаги добра идея за обяд или вечеря. С чаша червено вино, добра компания и неограничено време да им се насладите – какво повече ви е нужно!
За това ястие на Mate Kitchen не ви е нужен специален повод. То е повод само по себе си, макар че можете да го поднесете и като част от по-специално, празнично меню. И се приготвя лесно, както е типично за рецептите за паста. Ще се съгласите, че повече от оптимистично време за приготвяне на хапване, особено през седмицата, когато обичайно бързаме.
Разбира се, ако разполагате с пресни или замразени манатарки, е повече от задължително да използвате тях. Така ястието на практика става всесезонно – можете да си го приготвите по всяко време на годината.
Рецептата за паста със сушени манатарки е много добра идея, ако сте решили да се откажете за известно време от месото – независимо дали защото постите, или по друга причина. Тези горски гъби са достатъчно ароматни и вкусни, че да не се сетите за нищо месно. С тях ще си направите и супа, и ризото. Можете да използвате само манатарки, или да смесите няколко вида сушени гъби. Така ястието ще стане още по-вкусно.
Тук знаете, че не трябва да хвърляте водата, в която се дехидратирали гъбите. Добавете я в процеса на готвене, за да използвате аромата им в максимална степен, съветват от Mate Kitchen.
Начин на приготвяне:
1. Залейте сушените манатарки с около половин литър вряла вода и оставете хубаво да се накиснат.
2. През това време сварете пастата в подсолена вряща вода със зехтин. Дръпнете от котлона, охладете леко със студена вода и оставете да се отцеди.
3. Загрейте олиото и маслото в тиган и задушете нарязания на ситно лук. Подправете със сухия чесън и добавете нарязаните на средноголеми парчета манатарки. Гответе 2-3 минути и добавете нарязаните сушени домати.
4. Задушавайте още 2-3 минути, след което овкусете с мащерка, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре, оставете на котлона още 2-3 минути и налейте бялото вино.
5. След като алкохолът се изпари (4-5 минути), прибавете в тигана нарязаните черни маслини. Разбъркайте добре, налейте сметаната и сипете вътре настъргания кашкавал.
6. Разбъркайте докато кашкавалът се стопи и излейте готовия сметанов сос при отцедената паста. Върнете на котлона, разбъркайте добре и след 4-5 минути можете да сервирате.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа готварска сметана, което може да предизвика алергични реакции.