800 г домати на кубчета (от консерва)
500 г сирене „Моцарела“ (топки)
400 г макарони
50 г каперси
1 връзка босилек
6 филета аншоа
2 скилидки чесън
1 стрък стеблена целина
1 малка глава лук
1 морков
50 мл зехтин (+ за намазване)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът, целината и морковът се обелват и се нарязват на много ситно. Запържват се в зехтина.
Наливат се доматите и се готви 15 минути. Овкусяват се със сол и черен пипер. По желание се добавя щипка захар.
Пастата се сварява в подсолена вода до степен ал денте. Отцежда се и се прехвърля в тава за печене, намазана със зехтин.
Половината от моцарелата се нарязва на кубчета, останалата – на шайби. Каперсите се накълцват. Аншоата се реже на кубчета.
Малка част от босилека се заделя за сервиране, а останалият се наситнява.
Пастата се залива с доматения сос. Поръсва се с каперсите и босилека. Добавят се аншоата и кубчетата моцарела. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
Покрива се с шайби моцарела и се запича около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор – до златисто. Сервира се с листенца босилек.
Прочетете още по темата:
Вкусна паста с маслини и червено песто
Мусака от макарони
Свежа салата с макарони
Паста с тиквичка и пармезан
Как да си направим прясна паста