паста - 400 гр
доматено пюре - 500 мл
моцарела - 250 гр
пармезан настърган - 100 гр
лук - 0.5 бр
чесън по желание - 2 скилидки
зехтин - 3 с.л.
пресен босилек - 1 връзка
сол
Това предложение на Mate Kitchen е една съвсем скромна и домашна италианска рецепта за паста на фурна, която се приготвя бързо и е изключително вкусна. Получихме я от една дама, която е готвила в Италия повече от 20 години и владее не само тънкостите, но и философията на италианската храна. В общи линии рецептата е проста, с малко продукти, която обикновените италианци си приготвят всеки ден със съставките, които имат вкъщи. За нея не е нужно да сте ходили в кулинарно училище или на някакви специални курсове и да имате грандиозни познания за разни скъпи и труднодостъпни съставки.
Когато си готвите паста на фурна, е желателно да ползвате пенне ригате. Те са къси и поемат по-добре соса. Разбира се, може да направите рецептата с каквато паста имате вкъщи, но все пак е по-добре да е къса. Нужни са ви и доматено пюре, лук, може би скилидка-две чесън, пресен босилек, моцарела и пармезан. Истински италиански минимализъм, който знаем, че е водещо правило и при пиците. Върху класическата италиански пица например има не повече от три продукта заедно с доматите.
Ще забележите в стъпките за приготвяне на тази паста на фурна на Mate Kitchen, че продуктите преминават кратка термична обработка. Италианците не правят компромис с качеството на съставките, с които готвят. Съответно и не ги държат твърде много на огъня, за да запазят максимално техния жив вкус и свежест. Финалното печене е колкото сиренето да се разтопи и да обогати соса. После ви трябва само чаша вино и да има с кого да си кажете „Салуте“.
Начин на приготвяне:
1. Сложете вода в тенджера и след като кипне, посолете и сипете вътре пастата.
2. Докато пастата се вари, пригответе доматения сос за нея. Загрейте зехтин в тенджера и запържете леко нарязания на тънко лук и по желание чесън.
3. Налейте доматеното пюре, подправете със сол на вкус и оставете соса да се вари на тих огън за 10-15 минути. След като е готов, го овкусете с няколко листа пресен босилек и го дръпнете от котлона.
4. Прехвърлете сварената и отцедена паста в голяма купа. Сипете отгоре доматения сос, добавете нарязаната кубчета моцарела и половината от настъргания пармезан.
5. Разбъркайте всичко много добре и прехвърлете в голяма тава за печене. Поръсете отгоре с останалия пармезан и изпечете на 190 градуса за 15 минути, колкото двата вида сирене да се разтопят. Поднесете пастата на фурна топла.
Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.