400 г малки патладжани
100 мл зехтин екстра върджин
2 скилидки чесън
400 г домати пасата
сол и черен пипер
400 г фузили, пенне или ригатони
листа босилек
150 г рикота
Това е рецепта за семпла паста с много вкус. Кубчетата патладжан се пекат, а след това се добавят в доматения сос. Накраая се добавя сварената паста и всичко се обединява. За разкош се настъргва рикота.
Начин на приготвяне:
1. Измийте патладжаните и отстранете дръжките им. Нарежете ги на кубчета с размер 2 см и ги подредете в тава за печене, предварително постлана с хартия за печене. Поръсете ги с 50 мл зехтин, сол и черен пипер и разбъркайте добре. Разпределете кубчетата на един слой и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 35-40 минути.
2. Сипете останалия зехтин в дълбок тиган и запържете в него нарязания на ситно чесън, за 30 секунди. Добавете пасираните домати и 300-400 мл вода. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Захлупете и гответе на слаб огън 35-40 минути. След това добавете кубчетата печени патладжани.
3. Сварете пастата „ал денте“ в тенджера с вряща подсолена вода. С помощта на решетеста лъжица добавете пастата, заедно с малко от водата от варенето, в соса и разбъркайте добре.
4. Дръпнете от огъня и настържете рикотата върху пастата. Поръсете и с листа босилек.