кайма смес - 600 гр
зелен лук - 2 стръка
яйца - 1 бр
кашкавал - 100 гр
сусам - 100 гр
олио - 100 мл
чубрица - 1 с.л.
черен пипер - 1 ч.л.
магданоз - 5 стръка
заквасена сметана - 50 гр
горчица - 1 с.л.
галета - 100 гр
Тази рецепта на Mate Kitchen ще ви свърши чудесна работа, когато очаквате гости, но не искате да слагате тежки софри, а предпочитате сбирката да бъде по-коктейлна. Парти кюфтенца, бързи хапки, лесни брускети, различни сирена, мезета и нарязани подходящи пресни зеленчуци – това е повече от достатъчно. Ако половинката ви ще гледа футболния мач с приятели, може да ги изненадате приятно, като им спретнете нещо вкусно набързо.
В приготвянето на апетитните парти кюфтенца няма нищо кой знае какво. Интересната добавка в рецептата са кашкавалът, горчицата и заквасената сметана, които правят вкуса им по-богат. Може да ги поднесете, набучени на коктейлни пръчици или най-обикновени дървени клечки. С тях върви да предложите и някакъв сос на доматена или майонезена основа за топене. Гостите ви няма да се разсърдят. Хубавото е, че може да ги поднесете и топли, и студени – еднакво вкусни са.
Начин на приготвяне:
1. Сложете каймата в купа. Добавете нарязания на ситно лук, чубрицата, черния пипер, яйцето, настъргания на едро кашкавал и ситно нарязания магданоз, заквасената сметана, горчицата, галетата.
2. Останалата галета смесете със сусама.
3. Оформете малки парти кюфтенца, оваляйте ги в сусама и галетата. Изпържете ги в загрятото олио.
4. Поднесете вкусните парти кюфтенца топли, подредени в плато, върху канапе от зелена салата.
Внимание: Съдържа яйца, горчица, кашкавал, сусам и заквасена сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.